A kozármislenyi TakaTanya most élményt ad a szemétszedésért.

Minden családnak, aki szemetet gyűjt a természetből, ajándék családi belépőjegyet kap a TakaTanya simogatóba!

Pályázat részletei: A TakaTanya Egyesület pályázatot hirdet Tavaszi Nagytakarítás a Földért címen.

Pályázati cél: szemléletformálás, családok mozgósítása, generációk környezettudatosságának fejlesztése.

Időpontja: 2023.03.10-től április 11-ig

Helyszín: a Föld

Pályázati díj: 1 db egy évig felhasználható családi jegy (6 fő) a TakaTanya simogatóba.

Pályázat leadása: info@takatanya.hu címre küldött fotókkal, dátum és helyszín megjeleléssel folyamatosan az akció ideje alatt.

Pályázati elbírálás: minden pályázó nyer, amennyiben a képek igazolják, hogy minimum 100 l elszórt szemetet szedett össze, tiszta lett a terület és a szemét nem maradt a természetben, hanem elkerült egy hulladékgyűjtő helyre.

Pályázati díj átvétele: a pályázó e-mail címére egy válasz e-mailben fogjuk küldeni a családi belépőjegyet, melyet FONTOS, hogy ne nyomtass ki, mert a foglalásnál csak a jegy sorszámára és a pályázó nevére lesz szükséged.

Nyeremény beváltása: Nincs más dolgod e-mailben vagy telefonon foglalni a szabad időpontok közül, bemondani a nevet és a sorszámot. Majd egy kellemes délelőttöt vagy délutánt eltölteni az állatok simogatásával és etetésével a TakaTanyán.

Hogyan kezdj neki?

• Tervezz egy kirándulós napot a gyerekekkel a természetbe! Egy teljes hónap áll rendelkezésetekre a pályázatleadásához. Bárhol is élsz a Földön, szükség van rád! Figyeld az időjárás előrejelzést! Válassz kellemes napot! A széllel is számolj!

• Fogj 1-2 erősebb zsákot és induljatok el a kívánt útvonalon! Azt tapasztaljuk, hogy az önkormányzatok egyre jobban gondot fordítanak a tiszta településekre, így táblától-tábláig egyre kevesebb az elszóródott szemét. Ti próbáljátok meg a településtáblán túli szemetet begyűjteni, főleg a földutak mentén. Jogosan gondolhatjátok, hogy annak a területnek is van gazdája, de a szemét nem az övék és sajnos kapacitásuk sincs a begyűjtésre. A tapasztalat az, hogy nem kell sokat menni, mert a szemét a településről érkezik pl. szél útján.

• Hajolj le minden egyes szemétért, amit útközben a földön, a bokorba látsz! Koncentrálj a ténylegesen elszórt szemétre! Mit ne szedj? Veszélyes hulladékot és az egy kupacban lévő szemetet ne szedj! Ha ilyenre bukkansz az alábbi lehetőségek közül választhatsz!:

o Regisztrálsz a Teszedd akcióra és visszatérsz Teszedd zsákokkal 2023. április második felében. (https://szelektalok.hu/teszedd/…). A szeméttől nagyon nehéz szabadulni a bejelentett szemetet nem neked kell elszállítanod, neked csak be kell Zsákolnod, össze kell kötnöd a zsák száját és lejelenteni a zsákok számát és helyét.

o Jelented a hulladékradarnak: https://hulladekradar.hu/ ebben az esetben van a legkönnyebb dolgod, de csak az egy kupacba lerakott szemetet jelezd.

o Ha egyben lerakott, azaz illegális szemétlerakást észlelsz, Magyarországon belül a 112-es hívószámon kell lejelentened. Fontos, hogy ehhez soha ne nyúlj! Ez már nem a te dolgod.

• Készíts fotókat a folyamatról! 4-5 legjobban sikerült fotóval kell pályázni. A szemetes területről, a megtisztított területről, és a hulladék biztonságos elhelyezéséről. Pl. egy képernyőfotó a helyzetedről.

• Majd jól kösd be a zsák száját és vidd el a szemetet a természetből! Erről is készíts fotót!

• Szabadulj meg a szeméttől! Talán ez a legnehezebb, de erről is készíts fotót. Nem érdemes nagy mennyiségben gondolkozni, mert ha az összegyűjtött szemetet a területen hagyod, azzal csak tovább rontod a helyzetet, hiszen az a zsák hamar elöregszik és az időjárás, az állatok, a kíváncsi emberek hamar kikezdik, és így az általad vitt egy zsákkal is nőtt a szemét mennyisége. A 100 l az a mennyiség, amitől még viszonylag könnyen meg lehet szabadulni. Ne tedd kuka mellé, mert a hulladék elszállító cég csak a kukába helyezett szemetet köteles elszállítani!