Nem meglepő dolog, hogy egy iskolában a gyerekek március 15-én Petőfi-műsorral készülnek. Ami azonban a Budencz József Általános Iskola és Gimnázium falai között történt az eléggé egyedi: az első bemutatót követően az iskola igazgatója – aktuálpolitikai áthallásokra tekintettek – megtiltotta a műsor további eljátszását. A diákok a döntés ellen aláírásokat gyűjtöttek, mert így az iskola egyik fele nem láthatta az előadást, hiszen éppen azért kell mindig megismételni a műsort, mert a tornateremben nem fér el az összes diák. Ez azonban nem vezetett eredményre.

Az iskola igazgatója, Csenki József a 444-nek elismerte, hogy ő döntött ebben a kérdésben egyedül. A döntését azzal indokolta, hogy álláspontja szerint nem feladata egy köznevelési intézménynek, hogy napi politikai kérdésekben állást foglaljon. A portál igazgatója szerint ugyanakkor azt közölte az igazgató a tantestülettel, hogyha ez a műsor kimegy, akkor „vége az iskolának”.

A szülők egy jelentős része is felháborodott a döntésen. Ahogyan arról az index beszámol, a bejelentést követően az egyik szülő az alábbiakat posztolta:

„A nagyobbik, aki hónapok óta készült, teljesen maga alatt van, nem érti, miért nem mutathatja be, amire készült. A testvére meg azért van maga alatt, mert alig várta, hogy megnézhesse a bátyját. Nem tudom megmagyarázni, mi történt, és miért. Halkan megjegyzem: 1848 szabadságharc volt!”