Szokatlan bírói ítélettel zárult az idei Formula 1-es Szaúd-arábiai Nagydíj. Bár az Aston Martin kétszeres világbajnoka a harmadik helyen ért célba, utólag büntetésben részesült.

Alonsot még a futam alatt 5 másodperces büntetést kapott, mert rosszul állt fel a rajtrácsra. A biztonsági autó azonban a segítségére volt, így a büntetést a SC fázis alatt, pozícióveszteség nélkül le tudta tölteni az 5 másodpercet. Az 5 másodperc alatt azonban az autó hátulját felemelték, így hozzáértek a konstrukcióhoz, amit a versenybíróság szabálytalannak minősített, így 10 másodperc időbüntetést kapott. Ezzel a 3. helyet a Mercedes versenyzője, George Russell szerezte meg.

A felülvizsgálati kérelmében az Aston Martin azzal érvelt, hogy korábban számos (szám szerint 7-et gyűjtöttek össze) olyan alkalom volt már, amikor a szerelők a büntetés időtartamában hozzáértek az autóhoz, ám ez mégsem járt büntetéssel. Az FIA a felülvizsgálati kérelemnek helyt adott, így Alonso visszakaphatta a dobogós helyét.

A versenyt egyébként a mexikói Sergio Perez nyerte a Red Bull színeiben. Második helyen csapattársa, a 15. helyről rajtoló világbajnoki címvédő Max Verstappen végzett, míg Alonso mögött a két Mercedes ért célba, Russell-Hamilton sorrendben.

Borírtókép forrása: Peter Fox/Getty Images