A Nemzeti Választási Bizottság kedden 8 szavazattal elutasította az LMP akkumulátorgyárakról szóló népszavazási kérdését, ami helyi népszavazáshoz kötné az akkumulátorgyártással foglalkozó üzemek létesítését. Hét tag szavazott a a kérdés mellett.

  • „Egyetért-e azzal, hogy akkumulátor gyártásra szolgáló üzemet csak akkor lehessen létesíteni egy településen, ha azt az ott lakó választópolgárok helyi népszavazás útján kifejezett döntésükkel támogatják?”

A 444 arrol írt: Sasvári Róbert elnök a kezdeményezés megtagadását kérte. Szerinte a kezdeményezés megváltoztatná az elrendelendő népszavazási kérdések körét. Elmondta, hogy az önkormányzati törvény a helyi népszavazásra jelenleg is lehetőséget ad, amit akkor kell elrendelni, ha megfelelő helyi választópolgár kezdeményezi. Szerinte az LMP-s kérdés által célzott jogalkotás nincs összhangban az Alaptörvénnyel.

Az ügyben Ungár Péter az LMP társelnöke is megszólalt.

A Nemzeti Választási Bizottság elutasította az LMP – Magyarország Zöld Pártjának népszavazási kezdeményezését az akkumulátorgyárak kapcsán, a döntést követően Ungár Péter a zöldpárt társelnöke és frakcióvezetője elmondta, a Bizottság kormánypárti delegáltjai nem tudtak jogi érvet mondani a kérdés hitelesítése ellen, csak olyan érveket hoztak fel, ami minden vitán megbukott.

Az LMP szerint egyértelmű, hogy a Fidesz pártpolitikai okokból szeretné megakadályozni azt, hogy az emberek szabadon dönthessenek a jövőjükről, arról, hogy kívánnak-e a szomszédjukba akkumulátorgyárakat. Ungár szerint nem lehet még egy ciklust várni, azért, hogy megvédjük a magyar termőföldet, az ivóvizet, azt, hogy egészséges környezetben tudják felnevelni az emberek a gyerekeiket. A zöldek frakcióvezetője szerint a Fidesz fél az emberek véleményétől, hiszen Orbán Viktorék is tudják, hogy az emberek többsége nem akar akkumulátorgyárakat.

Az LMP jogi útra tereli az NVB mai döntését, valamint új kérdésekkel fognak készülni, Ungár úgy fogalmazott, hogy mindent meg fognak tenni azért, hogy az itt élő emberek dönthessenek arról, hogy szeretnék-e hogy Magyarország akkumulátorgyarmattá váljon.