Kitermelte az erdőt a 60 milliós uniós támogatásból épített lombkorona sétány építése közben a nyírmártonfalvai polgármester. A fideszes Filemon Mihály szerint semmi közünk hozzá, hogy mire költi az uniós támogatásokat. Az alföldi településeken dübörög a lombkorona sétány építési láz, még a térség országgyűlési képviselője, Tasó László is építtetett egyet – írja az Átlátszó.

Nyírmártonfalván, egy kétezer fős település külterületén valósult meg a lombkorona sétány, szántóföldek, elhagyott tanyák, felhagyott állattelepek szomszédságában. A lombkorona sétány kivitelezése nettó 60 millió forint uniós forrásból valósult meg, az építkezés közben azonban kivágták a fákat. Nemcsak néhányat, hanem az egész erdőt tarra vágták körülötte, erről tanúskodnak a helyszínen otthagyott tuskók. Pedig az eredeti tervek szerint az 50 méter hosszú sétányt a fák lombkoronájának szintjébe álmodták meg.

„Mindenkinek eljön az a pont az életében, amikor azt érzi, hogy felért a csúcsra, abba lehet hagyni. Az elmúlt években igyekeztem olyan helyszíneket bemutatni, amik képileg is megmutatják azt az iszonyatos szervezett lopást, ami az elmúlt 10 évben az európai uniós pénzekkel történt. Én úgy gondolom, hogy ennél szebb helyszínt, ennél szimbolikusabb helyszínt nemigen fogunk találni” – nyilatkoza Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő az Átlátszónak.

A portál által kapott olvasói fotókból kiderül, hogy nemrégiben még állt ott az erdő, ám a kivitelezési munkálatot miatt ki kellett azt vágni. Ezek helyére épült fel a csodálatos lombkorona sétány, épp csak a lombkorona hiányzik alóla…

Forrás: Átlátszó

Maga a lombkorona sétány is csak egy tákolmány. A rétegelt fenyőből készült építmény a látogatásunkkor nem volt lekezelve. A lépcső falécein pedig már repedések jelentek meg, a fokok sincsenek rendesen alátámasztva, így ha azokra rálépünk, meghajolnak.

Egy pihenő is épült a beruházás során: két darab oldalról nyitott fapavilon padokkal és asztalokkal. Minőségbeli problémákat itt is bőven találunk. Az egyik épület tetején a szél már megbontotta a palát. Két pottyantós budi is épült, a bódék üresek, nincs bennük WC. Az illemhely előtt ugyan lyukakat ástak ki, azonban azokkal sincs még összeköttetés. A telekre sporteszközöket és játékokat is kiraktak. Tíz biciklitároló és négy darab interaktív tábla is belefért a büdzsébe.

Borítókép forrása: hvg.hu