Öt éve kérte fel az egészségügyért felelős minisztert az alapvető jogok biztosa, hogy korlátozza a szabályozó intézkedéseket, mert egyre többször lekötözik a hazai kórházakban a betegeket az ápolóhiány miatt. Sajnos az öt év alatt nem változott semmi, sőt egyre romlik a helyzet. Ezért egy hónapja a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet újra az ombudsmanhoz fordult  a kérdésben– írja az rtl.hu.

Utóvizsgálatot kért TASZ az ombudsmannál, mivel a betegek korlátozására vonatkozó szabályozás pontosítását kérte még 2017-ben. Az utóvizsgálatot a Társaság a Szabadságjogokért civil szervezet a jelenlegi ombudsmantól, Kozma Ákostól kérte egy hónapja, mivel az elmúlt öt évben nem tettek eleget a TASZ kérésnek.

A civil szervezethez eljuttatott információkból az derült ki, hogy a kórházi személyzet hiánya miatt egyre gyakoribban történik meg az, hogy a betegeket lekötözik. Az emberhiány miatt nem is tudnak megfelelően odafigyelni a lekötözött betegekre.

A jogvédő szervezet arról is beszélt, hogy a lekötözött betegek nagyon sok esetben kiszáradnak, és a látogatóba érkező családtagok így találnak az ápolásra szoruló betegre a kórházban. Az ilyen esetekben a kórház arra hivatkozik, hogy az alacsony ápolói létszám miatt a személyzet nem tudott rájuk nézni. Látókörükbe került többek között egy olyan beteg is, akit a kapuból fordítottak vissza, mert haza akart menni, mivel élt a kezelés visszautasításának jogával, állítólag őt is lekötözték az ágyhoz.

Öt éve már kapott az alapvető jogok biztosa bejelentést, mikor a családtagok arra tettek panaszt, hogy egy beteg családtagjukra többször is kikötözve találtak a kórházban. A beteg kétheti kórházi „ápolás” után végül fertőzésben halt meg.  A Tolna megyei kórház öt éve arra hivatkozott, hogy a néhai beteg a kanüljét többször kitépte vagy húzogatta, ezért lekötözték.

Az eset kapcsán az Egészségügyi Tudományos Tanács elnöke megjegyezte, hogy a fizikai korlátozás a legtöbb esetben kiváltható lenne, ha elegendő szakképzett személyzet, ápoló áll a kórház rendelkezésére. 2017-ben az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, tegye meg a szükséges intézkedéseket és a lehető legrövidebb időn belül szülessen rendeleti szabályozás a nem pszichiátriai osztályokon kezelt betegek esetén alkalmazható korlátozó intézkedésekről.

Ennek öt éve, de az rtl.hu megkeresésére az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala azt válaszolta, hogy állampolgári panaszbeadvány nyomán folyamatban van az ügy, de jelenleg nem adhatnak semmiféle előzetes tájékoztatást arról mi lesz az eljárás eredménye, és milyen intézkedést tervez tenni a kérdésben az ombudsman.

Forrás: telex.hu