2023. április 11-én a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében a Manchester City és a Bayern mérkőzése lesz megrendezve. A meccset a Manchester City hazai Etihad stadionjában játsszák majd. 55000 szurkoló követi majd figyelemmel a pályán ezt az összecsapást.

Ha visszaemlékszünk az elmúlt évek csapatmérkőzéseire, érdekes, hogy a britek 5-ből 3-szor verték meg a bajorokat. Az utolsó meccs 2022 júliusában egy barátságos mérkőzés volt. Ha pedig a Bajnokok Ligája mérkőzéseit vesszük figyelembe, akkor utoljára 2014-ben találkoztak. Ugyanakkor a Bayern 1-0 arányban nyert saját pályáján, 3-2 arányban pedig kikapott a Manchester City pályáján. Érdekes lesz látni, kinek a képességei fejlődtek ez alatt a 9 év alatt és kié nem. Különösen, ha figyelembe vesszük az ez idő alatt történt edzőváltást.

Emlékeztetjük, hogy a Manchester City ebben a szezonban a Premier Leauge 2. helyén áll. 8 ponttal lemaradva az első helyen álló Arsenal mögött. És 9 ponttal megelőzve a harmadik helyen álló Manchester United csapatát.

Ugyanakkor a Bayern szintén a második helyen áll a Bundesliga tabellán. Mindössze 1 ponttal van lemaradva az éllovas FC Borussia mögött. De mondhatjuk, hogy az FC Union is a nyakukban liheg. Hiszen csak 4 pont választja el a második és a harmadik helyet. Azonban az Union nem is reménykedhet az első helyben. Hiszen az első helyet úgyis a két élvonalbeli csapat párharca dönti majd el.

Több verzió is létezik arról, hogy a Bayern miért döntött úgy, hogy megvál Julian Nagelsmanntól. Nem kizárt, hogy mindegyiknek van alapja. Az egyik, hogy a bajorok nem akarták elszalasztani Thomas Tuchelt, hiszen a Real Madrid is érdeklődött iránta. A németek bíznak abban, hogy Tuchel edzőként képes lesz bebiztosítani számukra a győzelmet a Bajnokok Ligájában. Hiszen már sikerült megnyernie a legfőbb európai tornát Josep Guardiola pártfogoltjai, a Manchester City ellen. Egyelőre nem tudni, ki jut a Bajnokok Ligája döntőjébe, de az erősítés nyilván nem válik a kárukra. 

A bulvársajtó ugyanakkor megjegyzi, hogy Thomas Tuchel beleegyezett az éves alacsonyabb fizetésbe. Nyilvánvalóan új trófeák formájában kapott kárpótlást remélve. A német 2025-ig szóló szerződést írt alá a Bayernnel. Meglátjuk, mennyi trófeát gyűjt majd az újonnan alakult „tandem”. Az első edzésre a müncheni csapattal március 27-én került sor. Épp van még idő a Manchester Cityvel vívott mérkőzés előtt arra, hogy alaposan megismerje a játékosok erősségeit és gyengeségeit, hogy átgondolja a játékterveket. Ha a müncheni klub reményei beigazolódnak, akkor az új edző és maga a klub is csak nyer majd.

Ami a „polgárokat” illeti, zsinórban 6. éve, Pep Guardiola mentorálásával nem esett ki a Bajnokok Ligájából a negyeddöntő előtt. Egy alkalommal jutottak be az elődöntőbe. És egyszer a döntőbe, ahol épp Thomas Tuchel pártfogoltja, a FC Chelsea ellen veszítettek. Guardiola egyértelműen arra fog törekedni, hogy jó eredményt mutasson fel, elmondhatjuk, hogy ez már elvi kérdés lesz – nem engedni többé Tuchelnek. 

Érdekesség, hogy a „polgárok” egyik legjobb játékosa 2022 nyarán érkezett hozzájuk abból a csapatból, amely a Bayern legfőbb riválisa a Bundesligában – az FC Borussia D csapatából. Erling Haaland 28 meccséből 26-on már gólt szerzett. Körülbelül 10 rekordot döntve meg ezzel Angliában. Egy ilyen támadót nagyon megbecsülnek a klubban, akár jelentős fizetésemelésre is készek, nehogy elcsábítsák más csapatok. Ezzel a norvég csatárt a világ futballjának egyik legdrágább játékosává téve. A pletykák szerint a heti fizetése nem 425 ezer euró, hanem 570 ezer euró lesz majd. Nem kizárt, hogy a Manchester City mentora rá fog majd összpontosítani a játékstratégia kialakításakor. Nem hiába okozott Erling Haaland sok gondot a Bayernnek a Borussia D csapatában játszva.

A Manchester City – Bayern mérkőzés érdekesnek ígérkezik, figyelembe véve mindkét csapat tudásszintjét. És nem szabad megfeledkeznünk a személyes, bár nem nyilvános konfrontációról Josep Guardiola és Thomas Tuchel edzők között.