A környezetvédelem, fenntarthatóság manapság igencsak divatos kifejezésekké váltak. Ha csak tíz évet ugrunk vissza az időben – ami azért történelmi távlatban nem egy nagy időintervallum – akkor is láthatjuk, hogy ennyi idő alatt mennyit formálódott az emberek gondolkodása. Ma már egy zöld ügy mellé tömegeket lehet odaállítani, világszerte megsokszorozódtak a különböző zöld civil szervezetek, megmozdulások és tüntetések. Persze ez sem véletlen, a bolygónkon végzett emberi tevékenység szennyező hatása mára elérte azt a szintet, ami a klímaváltozás hétköznapi hatásait látva egyértelműen kihatással van a mindennapjainkra. Nem csoda tehát, hogy egyre többen kezdenek aggódni az élhető, egészséges környezetért és egyre többen hajlandóak is aktívan tenni az ügyért.

Van persze egy negatív oldala is annak, hogy „divat” lett a fenntarthatóság és a zöld gondolkodás. Egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk már azzal, hogy a nagyvállalatok hogyan használják ezt a témát csupán a saját fennmaradásuk biztosítására és a közvélemény, esetükben a partnerek, vásárlók megnyerésére. A legnagyobb szennyezők, olajipari vállalatok, akik önmagukban is óriási károk okozói világszerte, az úgynevezett „zöldre festést” alkalmazva mégis reklámkampányokban hirdetik a különböző környezetvédelmi projektjeiket. Erről bővebben itt, a már említett korábbi cikkben:

Szép számmal találkozhatunk ma már olyan hírességekkel, sztárokkal is, akik zászlójukra tűzték a környezetvédelem nemes ügyét. Nyilvánvalóan köztük is biztosan találhatunk olyanokat, akik a fent említett zöldre festés miatt választották ezt a témát fő üzenetként, tekintettel arra, hogy az emberek körében is egyre nagyobb szimpátiát tudnak kialakítani ezekkel az ügyekkel. Most azonban tegyük félre egy kicsit ezt és forduljunk alapvetően jóindulattal a környezetvédelem mellett kiálló sztárok felé, nézzük, hogy ki és hogyan próbálja az őket követő százezreket, milliókat vagy világsztárok esetében még ennél is több embert egy jobb, helyesebb és nem utolsó sorban fenntarthatóbb irányba terelni.

Leonardo DiCaprio

Az Oscar-díjas színész neve teljesen összeforrott néhány, a mozivásznon megjelenített karakterrel. Habár továbbra is kiváló alkotásokban szerepel, az utóbbi években mégis azt figyelhettük meg, hogy egyre többször nem a mozivásznon visszaköszönő munkássága, hanem sokkal inkább a környezetvédelem terén végzett tevékenysége generálja a vele kapcsolatos híreket. 2021-ben a színész 43 millió dollárt, tehát egy kisebb(?) vagyont adományozott a Galápagos-szigetek élővilágának megmentésére, de közreműködött egy új környezetvédelmi szervezet létrehozásában, alapítványával számos zöld ügyet és programot támogat és még a témához kapcsolódó dokumentumfilmet is forgattak.

 Arnold Schwarzenegger

Schwarzenegger testépítőként és színészként is világraszóló hírnevet szerzett magának. Ezt követően belekóstolt a politikába is Kalifornia republikánus párti kormányzójaként. Hasonlóan Leonardo DiCaprio-hoz, ő is kihasználja ismertségét, befolyását és aktívan tesz egy zöldebb jövő eléréséért. Saját klímavédelmi egyesületet hozott létre, amely a Schwarzenegger Climate Initiative nevet viseli, amelynek képviseletében rendszeres résztvevője a legnagyobb zöld rendezvényeknek, tanácskozásoknak. Az idei bécsi klímacsúcs kapcsán például Schwarzenegger úgy fogalmazott:

„Fel kell hagynunk azzal, hogy állandóan csak arról beszélünk, mi vesztenivalónk van. Sokkal inkább arról kéne párbeszédet kezdeményezni, hogy milyen megoldások állnak még rendelkezésre. Pontosan ezt tesszük majd az idei bécsi nemzetközi klímacsúcson”

Emma Watson

A Harry Potter filmek Hermionéja 2015-ben jelentette be, hogy ő is csatlakozott a „Green Carpet Challenge” nevű kihíváshoz, aminek a lényege, hogy a résztvevők vállalják, hogy a vörös szőnyeges gálákon, egyéb megjelenéseken fenntartható módon készült ruhákat viselnek. Emellett Watson rendszeresen támogat olyan kis tervezőket is, akiknek a ruhái szintén a fenntarthatóság szempontjainak megfelelő módon készülnek.