A háziasszonyok minden több napos ünnepre igyekeznek bőséges élelmiszer készlettel felkészülni. Igen, de ilyenkor képződik a sok maradék. Egy biztos, hogy a mai nehéz gazdasági helyzetben – és máskor is – bűn kidobni bármilyen ételmaradékot, legyen az tojás, sütemény, vagy éppen a finom sonka.

Tudom, hogy a háziasszonyok már az ünnep napján, másnapján látják, miből marad bőségesen. A legjobb esetben ott a fagyasztó. Pár ötlettel próbálom megkönnyíteni a háziasszonyok ünnep utáni munkáját, hogy olyan egyszerűen elkészíthető, szuper maradékmentő ötleteket gyűjtöttem össze, amelyeket hét közben, munka után pillanatok alatt tálalhatunk.

1, A legegyszerűbb ötlet a pörkölt készítése akár sonkából, akár pedig a megmaradt tojásokból, vagy eéépen vegyesen. Feltét lehet belőle főzelékhez, vagy amennyiben ledaráljuk, turmixoljuk, akkor pirított kenyérre kenve is egy finom vacsorát kapunk a húsvétról megmaradt finomságból.

2, Sonkás, sajtos, töltött kiflit is készíthetünk a maradék hasznosításával, sőt amennyiben péksütemény is maradt, most azt is bevethetjük. Szedjük ki a kiflik belsejét és morzsoljuk szét, reszeljük le a sajtot, vágjuk apróra a sonkát, tojást, fűszerezzük sóval, borssal. Használjunk friss tavaszi zöldfűszereket petrezselymet, snidlinget, medvehagymát. A tetejét is szórjuk meg reszelt sajttal, majd grillezzük meg.

3, Leveles tésztából a maffin sütőbe helyezzünk kosárkákat. Töltsük meg sonka, sajt, tojás, és fűszerek keverékével, majd öntsük le felvert tojás és tejszín megfűszerezett keverékével.

4, Sajtos-sonkás-tojásos quesadillat is készíthetünk a maradékokból. A tortillalapokat kenjük meg olivaolajjal vagy paradicsomszósszal, helyezzük rá a szeletelt vagy darabolt sonkát, tojást, dúsíthatjuk izlés szerint sajtttal vagy friss uborkával, salátával, rukkolával, medvehagymával, snidlinggel, fejes salátával, friss paradicsommal.

5, Készülhet rakott zöldség besamel mártással. Készítsünk hagyományos besamelt vajjal. tejjel. liszttel, fűszerekkel. A feldarabolt sonkát keverjük el a szintén darabolt brokkolival, karfiollal, borsóbal, répával ízlésünk szerint. Vajazzuk és morzsával szórjuk ki a tűzálló tálunkat, helyezzük bele a zöldséget, öntsük rá a besamel mártást. A tetejét szórjuk meg reszelt sajttal.

6, A palacsintába való töltés biztosan minden korosztály kedvence, ráadásul nagyon sokféle képpen lehet megoldani. Tejfölösen hortobágyi húsos palacsintát utánozva is kiváló. Gombával a sonka és a tojás keveréke palacsintába töltve és hagyományos módon panírozva, rántva, egy kis medvehagymás tartármártással remek vacsora. Nem szeretnénk ennyit bajlódni vele? Akkor legyen rakott palacsinta sonkával, tojással, sajttal rétegezve.

7, Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból a sonkás tészta sem. Ezer féle képpen elkészíthető a hagyományostól a rakott tésztán át a különböző ízesítésű besamel mártásokkal leöntöttekkel együtt.

8, Nagyon sokan túlzásba vitték a húsvéti lakomát, azok számára gyomor könnyítő képpen a maradékot keverjék bele különböző salátákba. Lehet ez zöldsaláta, savanyúkáposzta saláta, céklasaláta.

9, Csak egy kis levest szeretne vacsorára? Az is megoldható, mert nem akár bablevesbe, akár krémleveshez feltétként szintén remekül hasznosítható a sonka.

10, A tojás nagyon finom feltét a tavaszi zöldfőzelékek, mártások mellé. Itt a sóska, a spenót, a medvehegyma, uram bocsá a csalánfőzelék ideje. Aki hű szerete maradni a húsvét hagyományos színvilágához, főzzön szép piros paradicsommártást!

11, Agglegényeknek ajánlott az úgynevezett „agglegényrántottához”, hiszen újhagymával, zöldfűszerrel laktató rántotta készül a húsvéti feleslegből.

12, Nem írtam még a hagyományos melegszendvicsekről, ahol szeletelve, datálva, aprítva, kenyérre halmozva, sajttal megszórva, pirítva nagyszerű eledel hozható ki bármilyen maradékból.

13, Napjainkban egyre többen sütik otthon a kenyeret. Számukra adott, hogy a maradékot egyszerűen belesütik a frissen sült kenyérbe vagy éppen kalácsba, amihez aztán már csak egy kiváló saláta vagy finom savanyúság dukál.

13+1, Ideje áttérni a süteményekre. Nagyon sokan lefagyasztják, de az azonnali újrahasznosítás nem fogyaszt áramot. Bátran keverjük össze az összes maradékot, törjük össze villával, burgonyatörővel és locsoljuk meg rummal vagy rumaromával, tejjel, keverjünk hozzá darált diót vagy kókuszreszeléket, lekvárt, keverjük alaposan össze. Adagoljuk ki tálkákba, poharakba. Hangulatunktól függően öntsük le őket vanília,- puncs,- csokoládé,- eper,-ízesítésű pudinggal. Tálalás előtt díszítsük tejszínhabbal.

Ennyi finom és ízletes variáció után a következő többnapos ünnepre bőségesen felkészülünk, hogy legyen mit újrahasznosítani.