A 10. Színházi Olimpia keretében megvalósuló Bábművészeti Világtalálkozó részeként ismét megrendezésre kerül a II. Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivál április 19-23. között a MárkusZínház szervezésében.

A fesztivál művészettörténeti, színházi és képzőművészeti interdiszciplináris találkozás, ahol a tradícionális árnyjátékos mesterek mellett, megmutatkoznak az európai modern kísérletező árnyszínházak is.

A nyitott, rendhagyó fesztivál értékőrző és értékteremtő tartalommal és szándékkal valósul meg, és nem csak a fellépők számára és az egzotikus előadások felsorakoztatására koncentrál, hanem arra is, hogy megmutassa az árnyszínház kultúrájának történeti vonatkozásait, valamint inspirálja a résztvevők kreativitását és alkotó kedvét.

Lehetőséget ad a hazai és nemzetközi művészek találkozására és együttalkotására, emellett a laikusok számára is befogadhatóan, érdekesen interpretálja az árnyszínházi formanyelvet.

Összesen 12 országból 23 színházi előadás mutatkozik meg a fesztivál 5 napja alatt, és emellett számos kísérleti alkotóműhellyel, workshopokkal és az árnyjáték tradícióit bemutató kiállítással várják a szakmai közönséget, a színház iránt érdeklődőket és hozzáértőket.

Érkezik indonéziából a Világörökség részeként számon tartott wayang kulit árnyjáték egyik kiemelkedő dalang mestere, Ki Purbo Asmoro egy gamelán zenekarral, akik élőzenével varázsolnak el bennünket a solo-i éjszakába.

A tradícionális templomi árnyjáték, a Tholpavakoothu mestere Ramachandran Pulavar Indiából érkezik családjával, akik 14 generáció óta éltetői és mesterei a tholpavakoothu játéknak. Ramayana előadásukkal bepillantást nyerhetünk egy több száz éves tradíció élő hagyományába.

Az árnyszínház jeles képviselői a világ számos pontjáról érkeznek Pécsre:

Tholpavakoothu Theatre – India
Wayang Theatre – Ki Purbo Asmoro – Indonézia
Wayang Suket Indonesia – Gaga Rizky – Indonézia
Anemodoura Puppet and Shadow Theatre – Görögország
Tunghua Shadow Puppet Troupe – Tajvan
Drew Colby – Shadowgraphy – Anglia
Tadeusz Wierzbicki – Teatr “i” – Lengyelország
Divadlo Lisen – Csehország
El Gecko con Botas – Spanyolország
Moquette Production – Belgium
Theatre Ten’ – Franciaország – Németország
Fabricio Montecchi – Olaszország
Lehőcz & Takács Company – Magyarország
Árnyékok játéka – Mikropódium – Magyarország
Grosshmid Erik Árnyműhelye – Magyarország
Magamura Alkotóműhely – Magyarország

Forrás: karakulit.hu