A Föld napja nem csak egy figyelmeztetés, de egy nap a holnapért és a Földünk klímájáért. Nekünk, a Földön élőknek létünk alapja környezetünk élővilágának a változatosságát megőrizni.  

A 33. magyar, és az 53. világméretű Föld napja pontosan erre kell, hogy figyelmeztessen bennünket. A 2023-as évben is a Föld napjának kiemelt témája közt szerepel a biológiai sokféleség megőrzése.

Napjaink egyik égető problémája az emberiség túlterjeszkedése, hogy az urbanizálódás folyamatosan egyre inkább kirekeszti a vadvilágot az élőhelyéről. A vadon élő állatok természetes közegének elfoglalásával nem csak túlterjeszkedünk, de teret adunk a túlfogyasztásnak is, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése.

Az emberiség beavatkozása a Föld természetes, évezredek óta jól működő egyensúlyát veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, és ez által a növények létét. A Föld biológiai sokfélesége 60%-ára csökkent, és ezért nagy részben az étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.

Az elmúlt években az igen csak kényes sebezhetőségünkre figyelmeztetett többek közt a koronavírussal is a természet.

A Föld napjának kérdése, hogy mit tehet ebben a helyzetben a magánszemély? Mit tehetek Én, mit tehetsz Te? Sokat.

Építs olyan közösséget, ami érzékeny a környezetének, a Földnek a védelmére, zöldítsétek a környezeteteket, ültessetek fát, termeljetek haszonnövényeket, komposztáljatok. Éljétek úgy a mindennapjaitokat, hogy „éheztessétek a kukátokat”, termeljétek a lehető legkevesebb szemetet, maradék élelmiszert hasznosítsátok újra. Szigeteljétek a házatokat, közlekedjetek közösen, közösségi közlekedéssel, ne vásárolj csomagolt árut, élj műanyagok nélkül, válts környezetbarát szerekre, félkész, kész helyett egyél friss hazai termékeket, fogyassz kevesebb állati eredetű élelmiszert.

A Föld napjának ötlete John McConell nevéhez köthető, aki 1968-ban az UNESCO konferencián szólalt fel a témával kapcsolatban. Az ezt követő évben pedig döntöttek a Föld napjáról, és 1970-ben meg is rendezték első alkalommal, amit egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes Eart Day Network (Föld napja Hálózat) mozgalma követett. Ehhez már első ízben több mint 25 millió amerikai állampolgár csatlakozott, mára pedig világszerte kiterjedt a mozgalom, amiben több ezer szervezet vesz részt. Április 22-ét, a Föld Napját 175 országában tartják, köztük Magyarországon is, ami 1990-ben csatlakozott az esemény megrendezéséhez.

A Föld napjához kapcsolódva kirándulások, természetvédelmi programok és bringás felvonulás is várják a környezetünk égető problémái iránt érzékenyeket, de lehet majd újrahasznosított anyagokból alkotni és szemetet is szedni, vagy éppen az állatkerti programokon részt venni.