2 napja tudjuk, hogy az idei Laposföld-díjat a kormányoldal mellett sokszor felszólaló szakpszichológus, Bagdy Emőke kapta. Az indoklás szerint „szexuális fejlődéssel és a nemi szerepekkel kapcsolatos elavult, több évtizede meghaladott álláspont magabiztos és kitartó képviseletéért és ideológiai elköteleződésből fakadó rendszeres gendertagadó, homofób megnyilvánulásaiért, amelyeket gyakran fűszerez szabad megfogalmazású kvantumhalandzsával”. Személy szerint azt gondolom, hogy bár sok mindenben nem értek egyet Bagdy Emőke elmúlt időszakban történő megnyilvánulásaival kapcsolatban, ugyanakkor mégis azt gondolom, hogy ez a díj ebben a formában nagyonis túlzó. Röviden megpróbálom leírni, hogy miért.

A Szkeptikus Társaság alapvetően így indokolja mindig a Laposföld-díj létét: „A Laposföld-díj kiíróiként célunk, hogy felhívjuk a figyelmet a tudományellenes és áltudományos nézetek veszélyes mértékű terjedésére és bízunk benne, hogy ennek hatására sokan elgondolkodnak majd azon, mennyire bíznak meg közkedvelt, de félrevezető, megtévesztő állításokkal népszerűvé vált, önjelölt véleményvezérekben. Fontos, hogy mindannyian megfelelő forrásokból, megalapozott állítások mentén tájékozódjunk (…) ám mivel azt a látszatot igyekeznek kelteni, hogy az állításaik megalapozottak és magukat megbízható információ forrásként próbálják feltüntetni, a tények, tudományos eredmények általános megítélésének, a nagyközönség szemében meglévő hitelének degradálásával súlyos társadalmi károkat okoznak.

A tavalyi (Varga „Gyógygomba” Gábor) és a tavalyelőtti (Orvosok a tisztánlátásért csoport) győztesek valóban mindketten abba a kategória tartoznak, akik tudományos szempontból jóformán semmit nem tettek le az asztalra, ellenben olyan téziseket hangoztattak, amelyek széles körben terjedése elég komoly károkat képes okozni, és nem véletlenül mindegyikük ellen több jogi eljárás is indult már.

Bagdy Emőkénél viszont nagyon más a helyzet. Megszámlálhatatlan könyve és tudományos publikációja jelent meg, és rengeteg komoly magyar és nemzetközi tudománnyal foglalkozó testületnek a tagja, szakmáján belül több évtizede elismert. Az eddigi Laposföld-díj jelöltek között egy sincs – de talán még a Szkeptikus Társaság tagjai között sincs – aki ennyi elismeréssel rendelkezne.

Igazából Bagdy Emőke meglátásom szerint három területen húzta ki a gyufát sokak szemében. Az egyik a Meseország Mindenkié kötet kapcsán alkotott véleménye, ami szerint fiatalon még nem kell toleranciára nevelni a gyerekeket – ez ellen több mint ezer pszichológus írt alá petíciót – a másik a gender-ideológia elleni olyan mértékű küzdelme, ami tényleg egy kissé a Középkorban ragadt ember benyomását keltette; a harmadik pedig az a véleménye, hogy Németh Szilárd a leghitelesebb magyar politikus. Ebből az első kettőt én is nagyon vitathatónak gondolom, ugyanakkor nem olyan súlyúnak, ami egy ezt megelőző évtizedes munkát ilyen szinten degradálna (ezenkívül őt is megilleti a véleménynyilvánítás szabadsága), a harmadik meg egész egyszerűen nem a tudományos tevékenységgel összefüggő álláspont, hanem egy politikai vélemény. Ez a három együtt sem ér fel azzal, amit az előző jelöltek és győztesek elmondhattak magukról.

Ráadásul az ő véleménynyilvánításánál azt a nagyon nagy mértékű társadalmi kárt sem látom, főleg, mert önmagában a véleménye nem is ér el annyi emberhez, hogy ez megvalósuljon. Akkor már inkább adnám a Laposföld-díjat a tavaly a jelöltek között szereplő origonak vagy bármelyik Megafonos magát influenszernek vagy politikai elemzőnek hazudó nyikhajnak, akik a mellett, hogy teljesen hiteltelenné váltak a szememben, még széles körű befolyásoló képességgel is rendelkeznek.

A döntés a téren is furcsa számomra, hogy azonnal elindulhat a vád, hogy itt egy politikai döntés született. És nem is biztos, hogy teljesen megalapozatlanul. Mert amíg a korábbi, alapvetően kormányközeli jelöltek közül mindegyik esetén szakmailag is meg lehetett volna indokolni a díjat, addig itt ezt most nem érzem.

Persze értem én, hogy a díj javarészt közönségszavazáson dől el, de ezzel együtt azért a jövőben a Társaság jobban végiggondolja, hogy kik lesznek egyáltalán a jelöltek. Mert itt most szerintem rossz döntés született.