Kicsiny hazánkban a legtöbb háztartásban nem múlhat el vasárnap finom tyúkhúsleves nélkül. Az előttünk járók bölcsessége rejlik ebben az aranyló ünnepi levesben is.

A csirke húsa kiváló proteinforrás, és a húsok között a legtöbb fehérjét tartalmazza. A csont és bőr nélküli csirkemell filének az egyharmada protein, és még mellette tele van kalciummal, magnéziummal, cinkkel és vassal, foszforral, káliummal.

Nagyon sok telítetlen zsírsavat találhatunk a csirkehúsban, omega-3 és omega-6 formájában. Ezekkel pedig bizony az agyunkat tápláljuk. A bőr nélküli csirkében található zsír főként egyszeresen telítetlen zsírokból áll, és abból is csak igen kevés van benne, ezért támogatja a fogyókúránkat.

A csirkék húsában található niacin adja az utolérhetetlenül finom, és egyben a világ egyik legegészségesebb ételének a húslevesnek a velejét és erejét. A niacin egy olyan B-vitamin, amelynek fontos szerepe van az egészséges anyagcserében, és többek között olyan fontos biokémiai folyamatokban, amelyek biztosítják az ember számára az egészséges bőrt, és a bélrendszer megfelelő működését. Jó tudni, hogy 12 dkg csirkehús az egészséges emberi szervezet napi niacin szükségletének 70 százalékát biztosítja.

Közismert tény, hogy egy jó húsleves például a megfázásos betegségeket is eredményesen gyógyítja, illetve felgyorsítja a betegségekből történő felgyógyulást.

A szabadban tartott csirke húsának fogyasztása a legegészségesebb, és a leginkább ajánlott, annál is inkább, mert a fehér húsokban előforduló szelén egy igazán hatékony antioxidáns.

A csirkehús fogyasztásának tehát számos előnyét sorolhatjuk fel: egészséges, könnyen beszerezhető, olcsó, fehérjében gazdag, hipoallergén, gyorsan elkészíthető, változatosan ízesíthető.

Nincs olyan ember széles hazánkban, akinek ne csordulna ki a nyála egy szép, ropogósra sült töltött csirke látványától. Hogyan lesz igazán piros, és ropogós a csirke bőre? Az én titkom az, hogy sütés előtt megkenem egy kis mézzel ízesített mustárral a csirke bőrét, aki szereti a csípőset, tegyen a keverékbe ízlés szerint őrölt chilit is.