Szécsi Pál énekes, előadóművész, dalszerző és dalszövegíró Budapesten született 1944. március 20-án, és 1974. április 30-án hunyt el szintén Budapesten.

Énekesi karrierje a salgótarjáni, 1967-es amatőr énekes versenyen történt győzelmével vette kezdetét. Még ebben az évben az 1960-70-es évek óriási népszerűségnek örvendő Táncdalfesztiválán második helyezést ért el a Csak egy tánc volt című dallal.

Innen egyenes út vezetett az országos népszerűség és foglalkoztatás felé, tagja lett a Rádió Tánczenei Stúdiójának. Bársonyos hangjával, manökenként elsajátított kiváló színpadi mozgásával, megjelenésével, egyedi előadói stílusával minden idők egyik legnépszerűbb magyar könnyűzenei előadójának számított a hatvanas évek végén, és a hetvenes évek elején.

Sikeres énekesi pályafutása ellenére a magánélete gyermekkorától kezdve problémás vol, ami súlyos lelki terhet jelentett a számára.

Későbbi feleségével Hase Maria Grazyna lengyel lánnyal még manökenként ismerkedett meg egy magyar divatbemutatón. Szerelem, majd 1962-ben házasság lett a fiatalok találkozásából. Budapesten éltek, majd rövid idő után Grażyna visszatért Lengyelországba. Szécsi követte, ahol kiválóan elsajátította a lengyel nyelvet és idegenvezetőként dolgozott, a házasságnak pár éven belül vége lett, Szécsi Pál visszatért Budapestre.

1972-ben egy rádiós műsorban találkozott Domján Edittel és kölcsönösen lángoló szerelemük januártól októberig tartott. Edit elkísérte a fellépésekre Pált, együtt tervezgették a színpadi szerepléseket és azok szakmai fogásait átbeszélték. A magába zárkózó, depresszív hajlamú színművésznő 1972 decemberében öngyilkos lett, amit Szécsi Pál már nem tudott feldolgozni.

1974-ben bekövetkezett halála pillanatától mítoszok és legendák fonódnak Szécsi Pál személye köré, ezek mind a mai napig élnek, mint ahogy hallgathatjuk utolérhetetlenül egyedi hangját is.