Május 8-án, pontosan 20 évvel ezelőtt történt az egyik legsúlyosabb vonatbaleset Magyarországon: a 100 km/h órával haladó gyorsvonat valósággal kettészelte a szabálytalanul a sínekre hajtó turistabuszt, ami 33 ember halálához vezetett.

Bár a szörnyű tragédia óta már 20 év telt el, a történet a mai napig nagyon megrázó: a brutális baleset napján, reggel 8 óra 35 perckor a németeket szállító emeletes turistabusz tilos jelzés ellenére hajtott fel a sínekre Siófok-Szabadisóstó megállónál. Az átjáró felé közeledő vonat mozdonyvezetője látta az elé kihajtó buszt, azonban már nem tudott mit tenni, elkerülhetetlen volt az ütközés:

Vészfékeztem, láttam a buszsofőr rémült tekintetét, szemében a felismerést, hogy tudja: elrontotta. De semmit nem tehettem, rohantam hátra, elbújtam, aztán ütköztünk.

– nyilatkozta pár évvel ezelőtt a Blikknek, Kiss Ferenc, aki aznap azt a vonatot vezette, amely belecsapódott a németeket szállító járműbe, majd a roncs egyik felét 200 méteren keresztül tolta maga előtt a síneken.

A buszon 38 ember utazott, mindössze öten élték túl a tragédiát.