Az energiahivatal adatai szerint Magyarországon a lakosság 2022-ben 472 milliárd forintot költött villamosenergiára, a versenypiaci szereplők pedig 2061 milliárd forintot – írja a G7. A lap szerint viszont ezek a költségek biztosan emelkedni fognak az akkumulátorgyárak miatt.

A gyárak évente 3,5 terawattorát fogyasztanak, ami a hazai villamosenergia-felhasználás 8,7 százalékát teszi ki. A KSH számításai szerint ha ezt a fogyasztásbővülést teljes egészében importból fedeznék, az 3,6 százalékos áremelkedést hozhat a nem lakossági fogyasztóknak. Tehát várhatóan a vállalati szférában fog ez elsődlegesen megjelenni, ahol a modellek szerint 3,6 százalékos áremelkedést fog ez jelenteni.

A Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) ennél kisebb mértékkel, 0,5 százalékkal számolnak, ha ezt vesszük figyelembe, akkor is évi 12 milliárd forintos többletteherről beszélhetünk.

Az tehát mindenképp biztosnak látszik, hogy az akkumulátorgyárak fejlesztése erősen meg fog látszódni minden magyar vállalat áramszámláján. Emellett persze azt sem szabad elfelejteni, hogy a magyar állam, rajta keresztül pedig minden magyar adófizető, is jelentős összeggel támogatja az akkumulátorgyárak létesítését. A számítások szerint ezer milliárd forintra rúghat ez az összeg.

Forrás: 24.hu