A Spanyol Királyi Labdarúgó-szövetség (RFEF), illetve a Játékvezetők Testületének Technikai Bizottsága (CTA) azonnali hatállyal felmentette feladatai elvégzése alól Ignacio Iglesias Villanuevát, a szóban forgó mérkőzés VAR-játékvezetőjét – közli a tényt a Marcára hivatkozva a Nemzeti Sport.

A drasztikus lépés mögött az áll, hogy Vinícius Júnior kiállítását megelőzően Iglesias Villanueva csak azokat a képsorokat mutatta meg Ricardo de Burgos Bengoetxea játékvezetőnek, amelyeken a Real Madrid játékosa megütötte Hugo Durót. Az ezt megelőző jeleneteket azonban, amikor a Valencia védője fojtogatta a 22 éves brazilt, nemes egyszerűséggel kihagyta. Így a játékvezető kizárólag a Real Madrid játékosát szankcionálta, azonnal piros lappal.

A játékvezetői testület indoklása szerint először fordult elő, hogy egy játékvezető élőben tartott vissza kulcsfontosságú felvételeket pályán levő kollégájától –  így döntő jelleggel befolyásolta a mérkőzés végkimenetelét.

A spanyol szövetség és a játékvezetői testület mindeközben megvédte a mérkőzést vezető De Burgos Bengoetxeát – az indoklás szerint a 37 éves baszk játékvezető hibátlanul alkalmazta a rasszista inzultusok esetén előírt háromlépcsős protokollt, míg Vinícius kiállításánál a rendelkezésére bocsátott képsorok alapján döntött, így nem vonható felelősségre az elmaradt kiállítás(ok) miatt.

Borítókép forrása: nemzetisport.hu