A tegnapelőtti cikkben összevetettem az alapvető élelmiszerárakat Pécs és Kolozsvár között. Mai cikkemben picit továbbmegyek és megnézem, hogy aki étteremben kíván enni, azoknak milyen árakkal kell számolnia.

Ebédmenük:

Ahogy tegnap gyorsan körbenéztem Pécs belvárosában, a Neon étterem 1.900, az Aranygaluska 1.980, a Mátyás étterem 2.100 forintos menüáron kínál kétszemélyes ebédet. Ennél nyilván van drágább (pl. a Király utcában) és ha alaposan kutakodtam volna, talán olcsóbbat is találok. Így ez egy nagyjából reális alapnak tűnik.

Kolozsváron a legolcsóbb, amit találtam 22 lejt volt, ami nagyjából 1.650 forint, és ráadásul nem is adtak rossz ételt (csorba leves, sült oldalas, sült krumpli, churrys-barackos mártással). Ugyanakkor amivel még fizetni kellett az a türelem, kb. 15-20 perces sorban állás volt, mire hozzájutottam az ételhez, nyilván az olcsó menüételre nagy az igény.

Egy helyet találtam még, ami 24 lej (kb. 1.800 forint), ám a realitás inkább a 26-31 lejes árkategória volt, ami nem olcsóbb, mint az itthoniak. Azt meg kell ugyanakkor jegyeznem, hogy a menüételek rendszerint nagyon jók, mind minőségben, mind mennyiségben magas szintet hoznak és néha igen érdekes és különleges fogásokat kap az ember (a töltött paprika levesről írtam a blogomban, azt itt megnézhetik).

Street food:

Ami a gyrosokat/kebabokat illeti, Kolozsváron a fogyasztható kategória olyan 24 lejnél (1.800 forint) kezdődik, de 30 lej körül is bőven találtam. Ez valamivel drágább is, mint a magyar kínálat. Ugyanakkor mentségükre legyen szólva, hogy nem spórolnak semmivel. Az én kedvenc gyrososom a városban a Gustador kebab, ahol a pitába hatféle fő alapanyag (csirke- és sertés kebabhús, rántott hús, rántott sajt, szója, falafel), 8 zöldség és 8 szósz közül lehet választani, gyakorlatilag bármennyi és mennyiségben talán csak a Mumys kebab ér fel vele. Ha meg még 6 lejt ráfizetünk, akkor krumpli és üdítő/ásványvíz is jár érte. Szóval azzal tényleg jól lehet lakni. Ahhoz képest egyébként a 30 lejes helyek számomra nem is adnak semmi extrát, nem is nagyon szoktam ott máshova menni, ha kebabra vágyom.

Pizza fronton a közepes mennyiségű, nem extravagáns feltétekkel rendelkező pizzák 30-40 lej között vannak, ez nagyjából megegyezik a magyar árakkal (talán valamivel olcsóbb, mert itthon már sok 3.000 forint feletti pizzát látok). Ezekért persze nem fatüzelésű kemencés nápolyi pizza jár (Vági Márton kollégámnak nem is tetszene igazán 🙂 ). Viszont alapanyagok terén egy minimumhoz azért ragaszkodnak, sehol nem éreztem, hogy a bevásárlóközpontok alsó polcainak összetevőiből készítették volna az ételt, általában kellemes ételek ezek. Ami furcsa, hogy nagyon sok helyen adnak hozzá fokhagymás szószt vagy fokhagymás majonézt, ami itthon egyáltalán nem elterjedt. A feltétes részekhez nem is nagyon szoktam venni hozzá, de a szélekhez teljesen jó.

Hamburgerek terén találtam 15 lejes burgert is, de azt inkább ne nevezzük hamburgernek…a tényleg jó minőségű termékek menüben – körettel és valami mártással – hagyományos éttermekben 35 és 42 lej közötti árban voltak (2.600 és 3.200 ft között), a steakhouseokban ennél több, de nyilván az minőségében is még egy komoly szintlépés. De ha belegondulunk, ezek az árak Magyarországon sem olcsóbbak, sőt, talán egy nagyon kicsit még mélyebbre is kell nyúlnunk a pénztárcánkban.

Hagyományos éttermek

Ha valaki a hagyományosabb fogások híve, akkor nagyjából azonos árakat talál a két városban. Ha mondjuk a Rhédey árait veszem alapul, akkor ott a legolcsóbb fogások 35 lej (kb. 2.600 forint) környékén vannak, de egészen 70-80 lejig mennek el a legdrágább ételek. A Bulgakov – a másik magyar hely – ehhez képest valamivel olcsóbb (kb. 10-15% szerintem). Egy másik kedves helyemen, az O’Peters Bistroban egy főétel, egy desszert és egy ital ára 76 lej (kb. 5.700 forint volt), viszont egy elég olcsó főételt választottam, ugyanakkor az italom meg egy különleges alkoholmentes koktél volt, nem pedig egy pohár kóla. Szóval ez a kettő talán kiegyenlíti egymást.

Összességében amíg az alapvető élelmiszerek árában azt láttam, hogy Kolozsvár egyértelműen olcsóbb volt, addig éttermekben csak nagyon minimális a különbség, közel azonosak az árak, talán egy hajszállal kedvezőbb csak a román városban. Ugyanakkor meg kell említenem, hogy szinte minden vendéglátóhelyen nagyon kedvesen, az adagok jók, az ízekkel sincs baj, így aki arra jár, próbáljon ki valamit!