Ma ünnepli 57. születésnapját Soma. Spitzer Gyöngyi (született Somogyi Gyöngyi Zsuzsanna, vezetéknevéből ered a Soma becenév) 1966. május 29-én született Debrecenben egy ötgyermekes család első gyermekeként. 5 éves korától 16 éves koráig rajzszakkörös volt. A legkomolyabb eredményt 16 évesen érte el, egy nemzetközi japán rajzversenyen ezüstérmes lett. Már 2 éves korában Hajdúnánásra költözött, majd húszéves korától Budapesten élt.

A médiába 1989-ben robbant be, elsőként Déri János hívta be az Éjszaka című műsorába, hogy ott élőben mutasson be részleteket az Élet és Irodalomban megjelent „Szexuális szakácskönyv”-éből. (Ebből lett később, 2012-ben az Afrodiziákumok szakácskönyve). Legnagyobb ismertségre azonban talán 2003-ban tett szert, amikor 3 éven keresztül a Megasztár zsűrijének női tagjaként szerepelt. Ezen kívül saját műsora volt az MTV-n a Testi mesék, de szerepelt a Big Brorther VIP-ban, a „Celeb vagyok, ments ki innen”-ben,  a Sztárban sztárban, valamint a Viasat-on a Lakatos Márk által vezetett „Szeretem a testem” című műsorban is.

 A ’80-as évek vége óta zenélt pesti klubokban. Évekig énekelt rendszeresen a Fiatal Művészek Klubjában /FMK/, és a Fekete Lyuk-ban; elsőként koncertezett a Tilos az Á-ban, ahol évekig klubja is volt. 2002: megalapította a Soma MG Zenekart (azaz: Mamagésa) Innentől kezdve használja ezt a művésznevet. Miután a zenekarban néhány tag kicserélődött, új nevek kapott a csapat: Soma Jazz Apple néven működött tovább. 2006-ban Megalapította a Libidó nevű zenekart. 2009 decemberében, a saját női zenekarával az Éva Komplex-szel debütált a Gödörben. Egy év múlva a három lány helyett három fiút hívott a zenekarba, ami a VANAVAN nevet kapta. 2014-ben férjével, Lőrincz Györggyel, megalapították a CSOKAPASZI együttest. 2015-ben VANAVAN nevű zenekarával – új tagokkal – debütált az Everness fesztiválon.

Egy betegség kapcsán – hangszalag csomó – elindult a tudatosság útján. Beiratkozott ezoterikus – és spirituális kurzusokra és kineziológiai tanfolyamra. Rengeteget mozog, lételeme a mozgás. Tudatosan tett a fizikai és lelki egészségéért. A belső úton ’95. májusa óta folyamatosan segíti a kineziológia, amihez azóta nagyon sokféle önismereti és öngyógyító módszer jött még. Spirituális-pszichológiai-önismereti-ébresztgető műsoraiban ezzel a témával is rengeteget foglalkozik.

2007-től egyre több önkéntes munkát vállalt. A csömöri testi-szellemi fogyatékos intézettel igen szoros a kapcsolata, emellett hátrányos helyzetű nők, és mélyszegénységben élő cigányok kapnak folyamatosan figyelmet, energiát. Ózd-Hétes telepre rendszeresen adománygyűjtést szervez. Vállal jótékonysági fellépéseket is.

Szerkesztőségünk nevében még sok boldog évet kívánunk neki!

Borítókép forrása: nlc.hu