3,4 millió forint veszteséget hozott össze a Hunguest Hotels 2022-ben. A cég éves beszámolója szerint az adózás előtti nyereség 3 millió forint volt, azonban 6,5 millió forint adót be kellett fizetniük, így már mínuszba ment le a mérleg. – írja a Hvg.

A vállalat 99,99 százalékos tulajdonosa a Mészáros Lőrinchez köthető Opus Global, a maradék 0,01 százalékos tulajdonrész a tapolcai önkormányzaté.

2022 valóban nem volt a turizmus csúcséve, de az azért így is meglepő, hogy a cég rosszabbul teljesített, mint a járvány miatti lezárásokkal sújtott 2021-ben, akkor még összejött 96 millió forint profit. Az árbevétel nagyot nőtt, 14-ről 26,5 milliárd forintra, de az anyagköltség közel triplájára ugrott – 2,8-ról 8,2 milliárdra –, a bérekre és más személyi juttatásokra pedig 5 helyett 7,8 milliárd forintot kellett költeni.

A beszámoló mellé beadott dokumentumokból az is kiderül, hogy a cég az államilag támogatott Kisfaludy programban négy év alatt kilenc szállodáját újítja meg. Külön kiemelték, hogy

  • az energiaárak emelkedését takarékos energiafelhasználással részben sikerült kompenzálni,
  • az ételeknél az „üzemeltetési folyamatok racionalizálásával” kompenzálták az alapanyagok drágulását,
  • és a céges kommunikációs panelek egy gyönyörű példájaként azt a mondatot is leírták, hogy „A jelentős inflációs költségtöbblet negatív hatását a hatékonyság növelése mellett részben áremeléssel is sikerült ellensúlyozni.”

Az is kiderül a papírokból, hogy az azóta a NER szuperbankjába beolvadt MKB-tól – amelyben Mészárosnak szintén részesedése van – 6 millió euró hitelt vettek fel úgy, hogy havi törlesztőrészletek helyett az adósságot a cég osztalékából kell fizetni, ami viszont most nem volt. A szintén az MBH alá került Takarékbanknál 11, az MFB-nél 11,5, az OTP-nél pedig 12,8 millió euró hitele van a cégnek, a legnagyobb hitelt viszont az Erstétől vették fel, a 46,2 millió eurós keretből eddig 39 millió eurót, vagyis 14,4 milliárd forintot hívtak le.