A Magyar Közlöny szerda esti számában jelent meg  „A lakossági ügyfelek megtakarítására vonatkozó pénzügyi edukációs figyelemfelhívásról” szóló rendelet, vagy is ezek után jön a levél amelyben finoman felhívják ez után a figyelmünket arra, hogy hova helyezzük el a megtakarításunkat, hol kamatozik jobban. Jó, ha van miért aggódnunk, mármint ha van egyáltalán megtakarításunk!

A Magyar Közlönyben megjelent szabályozás értelmében előírták, hogy a magyarországi székhelyű hitelintézeteknek még ebben az évben, tehát 2023 október 1. és 2023. december 31. között egy értesítést kell, hogy küldjenek a náluk bankszámlaszerződéssel rendelkező természetes személyek számára.

 A levélben figyelemfelhívó jelleggel értesítik a bankok az ügyfeleiket arról, hogy számításaik szerint – amit egy áttekinthető táblázatos formával is alátámasztanak, bemutatnak – hogy a meghatározott referencia-időszakban mekkora hozamot érhetett volna el, hogy ha 100 000 forintért, 500 000 forintért illetve 1 000 000 forintért a magyar állam által kibocsátott, magánszemélyek által is megvásárolható állampapírt vásárolt vagy jegyzett volna a bankjánál, és azt folyamatosan megtartotta volna az év során. – olvasható a rendeletben.

A megjelent rendelet arról is szól, hogy a figyelemfelhívó levélben a Diszkont Kincstárjegyet, a Kincstári Takarékjegy, és a Bónusz Magyar Állampapír típusok közül legalább egy állampapírba történő befektetéssel elérhető hozamot kell majd bemutatniuk az értesítéseikben bankoknak. 

A kormány ezzel a rendkívüli előírással is arra próbálja buzdítani az embereket, hogy vásároljanak minél több állampapírt. Egy friss hír pedig már arról tudósít, hogy az utóbbi időszakban vegyesen változott a 3, 5 és 10 éves államkötvények aukciós átlaghozama.

A meghirdetett mennyiségnél 24 milliárd forinttal nagyobb összegben, 54 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).   

Az ÁKK 10 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 10 milliárd forintért 5 éves és 10 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.    

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 38,80 milliárd forintnyi ajánlatából az ÁKK, megemelt értékesítéssel, 17 milliárd forintot fogadott el. Az aukciós átlaghozam 9,69 százalék volt, 5 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakultnál.    

A szerdai másodpiaci referenciahozam a 3 éves lejáratú kötvényekre 9,73 százalék volt.    

Az 5 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 46,25 milliárd forintnyi ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 27,0 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 19 bázisponttal magasabb, 8,72 százalékos átlaghozamon.    

A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 8,69 százalék volt.    

A 10 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók által ajánlott 38,10 milliárd forintból 10,0 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 7,90 százalék volt, 14 bázisponttal magasabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.    

A szerdai másodpiaci referenciahozam a 10 éves lejáratú kötvényekre 7,89 százalék volt.

Forrás: mti.hu