Eddig csak az Oázisban, illetve a Ezeregy Éjszakában volt lehetőség gyrost enni a Király utcában, vasárnap azonban láttam, hogy nemrégiben egy új gyrosos nyílt. Na jó, ez így ebben a formában nem teljesen igaz, ugyanis először nem vasárnap láttam a helyet, hanem a mellettük lévő órásműhely FB posztjában, aminek a kommentszekciójában valaki megemlítette, hogy mennyire rossz a hely designja. De azóta már be tudtam azonosítani, hogy merre vannak (a Nappali és a Glasgow Pub között). Az igazat megvallva ez a világos narancssárga szín ezekkel a betűkkel nekem sem jön be, de ez nem jelenti azt, hogy az ételt ne próbálnám ki. A hely egyébként a felirata alapján a Gyros Tifood nevet viseli, de a Facebookon még nem találtam meg az oldalát (ha van egyáltalán).

Ahogy néztem az ételkínálatot, klasszikus gyros pita, tálak, shawarmák kaphatók, mindenféle menükedvezménnyel. Az első alkalommal a sima gyros pitánál maradtam. Az eladó nagyon kedves volt, rákérdezett, kérek-e csípőset, mondtam, hogy igen, ami ezután történt, azon viszont kicsit meglepődtem. A pitába tett egy hagyományosnak kinéző csípős öntetet, majd ezután a pita tetejére egy tubusból egy világosabb színű, sűrűbb szószt, amire azt mondta, hogy ez saját.

Nyilván ezzel kezdtem a kóstolást, és meg is lepett. Ez valami eszméletlenül finom! Nagyon jó paprikás íze van, mintha többféle – csípős és nem csípős – paprikából készült volna, amiknek az íze nagyon jól összeáll. Csípős, de e mellett pikáns, picit édes, picit sós, nagyon jó. Egyértelműen a csúcspontja volt az ételnek és nem is olyan durván csíp. Gyerekeknek azért nem ajánlom, de bárki másnak igen, akinek nincs nagyon durva ellenérzése a csípős kaják kapcsán.

Voltak más pozitív elemek is. A pita egyszerű bolti áru, de szépen megpirítva, igényes, rendben van. Ízlett a joghurtos szósz is, kicsit sűrűbb az átlagnál, de kellemesen savanykás íze van, nincs túlgondolva, nincs kellemetlen utóíze, teljesen jó. A zöldségek is rendben vannak, semmi nincs, amit ki tudnék emelni, de mindegyik friss és finom.

Két elemmel volt némi problémám. A kisebb a hússal, ami egyébként egy hagyományos csirkehús, puha, fűszeres, ízével nincs gond, de amit a pita tetejére kaptam az elég hideg volt. Mondjuk ami a pita aljára került, annak meg jó volt a hőmérséklete, valószínűleg csak pár falat hús „várakozott” a szükségesnél kicsit tovább. Ilyen előfordul.

A nagyobb bajom a „másik” csípős szósszal volt, ami a pita belsejébe került. Amilyen jó volt az első, amiről írtam, annyira jellegtelen ez. Gyakorlatilag semmit nem éreztem, csak azt, hogy csíp és sós. Igazából ez az a szósz, ami ha nem lenne más csípős, akkor is a határán mozogna, hogy betegyem-e az ételbe, de így, hogy van az eladónak egy sokkal(-sokkal-sokkal-sokkal-sokkal) finomabb belőle, végképp nem értem, hogy erre mi szükség van. A pita tetején lévő szósz tökéletes, az se baj ha picit sűrűbb, ettől még simán mehet a pitába.

Az ételért 1.190 forintot fizettem, ami talán a legolcsóbb Pécsett és összességében nem bántam meg, mert tele is pakolták az ételt és még finom is volt. Viszont ezt a két csípős szószos témát azonnal el kell felejteni! Édesapám mondja mindig, hogyha összeöntök 1 liter minőségi bort, 1 liter sz@r borral, akkor lesz 2 liter sz@r borom. És valahogy ezt érzem itt is. Illetve azért nem, mert itt nem történt keveredés, mert a pita tetején lévő elfogyott mire az étel aljához értem, így el tudtam a kettőt különíteni. De akkor is: felejtsük el a kommersz dolgokat, ha tudunk jobbat is adni! Ez az egyetlen kérésem.

A hely elérhetőségeiről egyelőre nem tudok írni, mert nem találom őket online, de frissítem a cikket, ha meglesznek.