Az esős időszak után üdén virul az erdők szélén a bodza, ami az egyik legfinomabb tavaszi szörpalapanyagok egyike. Ráadásul ingyen beszerezhető. A május végén és június elején viruló fekete bodza virágából nemcsak szörp, de például bodza fánk is készíthető, de akár meg is száríthatjuk teának.

Az első feladat a növény beazonosítása, fontos tudni, hogy a napokban virágzik a legintenzívebben. A második ugyan ilyen fontos tanács, hogy tiszta helyről gyűjtsünk, vagyis nem az autóút mellől! Igyekezzünk gyűjtéskor elkerülni a forgalmas utakat, és az olyan helyeket, ahol permetezhetnek! A tisztaság azért is fontos, mert a bodzavirágot szárítás vagy szörpkészítés előtt nem igazán érdemes megmosni, hiszen a mosással elveszíthetjük az ízt és az  illatot adó virágport.

Induljunk felkészülten a gyűjtésre. A gyűjtéshez legkedvezőbb időszak a napsütéses, déli napszak, mert a virágok ilyenkor bontják ki a szirmokat és ontják magukból a virágport. Vigyünk kosarat a virágoknak, és ollót a lemetszéséhez.

Soha ne gyűjtsünk többek a számunkra szükségesnél, mikor begyűjtöttük a kiszemelt recepthez szükséges mennyiséget, óvjuk a megmaradtakat. Igyekezzünk úgy begyűjteni a szükséges mennyiséget, hogy ne tapossuk le annak környezetét. A virágon apró rovarok lehetnek, ha nem mossuk meg a virágot, várjuk meg, amíg elmenekülnek a kosarunkból. Átvizsgálhatjuk a virágokat, és az apró rovarokat lerázhatjuk a virágokról.

A virág szárítását házilag, otthon is végezhetjük. Fontos, hogy ne zsúfoljuk egymásra a virágokat, szellősen helyezzük el a szárításra használt tálcán. A szárítás pedig szellős, meleg, de nem napsütötte helyen történjen. Többször forgassuk meg a virágot a szárítási időszak alatt.
A szárított fekete bodza virág télen jó szolgálatot tesz, mert a teája kiváló torokfájásra, köhögésre és náthára. A fekete bodzában található hatóanyagok pedig szerepet játszanak a szervezetünk immunrendszerének kiegyensúlyozott működésében.  Kiváló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, segítségünkre van a vérnyomás és a veseműködés szabályozásában is. Egy csészényi bodzavirág teához elég egy szárított virág.

Napjainkban nagy népszerűségnek örvend a bodzavirág szörp, ami pedig a nyári forróságban siet a segítségünkre.

Íme, egy nagyon egyszerű bodzaszörp recept:

25 darab szép, bogármentes bodzavirágot gyűjtsünk egy adaghoz, tegyük egy nagyobb edénybe és öntsünk rá 3 liter vizet, szeleteljünk hozzá egy szép citromot, adjunk hozzá 5 dekagramm borkősavat és keverjük össze alaposan. Hagyjuk állni 24 órán keresztül. Másnap szűrjük át egy sűrű szövésű szűrőn és adjunk hozzá 2,5 kilogramm kristálycukrot és 1 teáskanál nátrium-benzoátot. Ismét hagyjuk pihenni 24 órát keresztül, mikor is többször keverjük meg, a cukor jobb oldódása érdekében. Máris kész a finom bodzaszörp. Lehet üvegekbe tölteni, légmentesen lezárni, és mehet a kamrába.

Amennyiben friss fogyasztásra szánjuk, akkor mellőzzük a tartósítószer használatát.