A Reuters írására hivatkozva tegnap a portfolio.hu tett közzé adatokat abból a felmérésből, amely szerint az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) világpiaci élelmiszerár indexe kimutatta, hogy 2023 májusában a növényi olajok, a gabonafélék és a tejtermékek ára két éves mélypontra zuhant.

Az árindex, ami a globálisan legtöbbet forgalmazott élelmiszerek árát vizsgálja, májusban 124,3 ponton állt, az előző havi felülvizsgált 127,7 ponttal szemben, közölte a FAO, az ENSZ szervezete pénteken.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete  (Food and Agriculture Organization of the United Nations) rövödítve: FAO a kimutatása alapján tette közzé, hogy 2021 áprilisa óta nem állt olyan alacsonyan a fent megjelölt élelmiszerek árindexe, mint 2023 májusában, és napjainkban már 22 százalékkal alacsonyabban áll, mint ha a 2022 márciusival hasonlítják azokat össze. Az elmúlt év márciusában ugyanis az élelmiszer árakat nagyban megemelte az ukrajnai orosz invázió, amelynek kezdete után történelmi csúcsra emelkedett, úgy tűnik, hogy nem csak Európában, az alapvető élelmiszerek ára.

A FAO jelentés kitért arra is, hogy a világ 2023-as gabonatermését a tudományos előrejelzés 2,813 milliárd tonnára értékelte. Ez az adat pedig 1 százalékkal magasabb a 2022-ben megtermelt gabona mennyiségéhez képest. Az előrejelzés azt is kimutatta, hogy a jelentős növekedés főképp a kukoricatermelésben várható.
Forrás: portfolio.hu