Az idei évben igazán bőségesen termett ez a mindenki által kedvelt májusi csemege. A napokban a piacok pultjai roskadoznak a szabadföldi epertől. Abban egyetértünk, hogy kiváló csemege, de most lássuk, milyen élettani hatásokkal rendelkezik.

Elsőként máris vegyük sorban, hogy az eper milyen vitaminokat tartalmaz:

  • B6-vitamin,
  • C-vitamin,
  • Folsav,
  • Jód,
  • Kálium,
  • Mangán,
  • Réz,

C-vitamin tartalmának köszönhetően az immunrendszer egyik legfőbb támogatója. Az eperben található antioxidánsoknak köszönhetően gátolja a szürkehályog kialakulását, így javítja a szem egészségét. Gyulladáscsökkentő és segít az emberi szervezetnek a rossz koleszterinnel való harcban. Vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. Kiváló kálium tartalmának köszönhetően remekül szabályozza a szervezet vízháztartását. Segít fogyni, és segít megelőzni a ráncok kialakulását, lassítja az öregedést. Az epernek nagyon alacsony a kalóriatartalma, tehát ideális választás a fogyókúrázók és az egészségtudatos étrendet követőknek.

Az eperben jelentős mennyiségű folsav van, amelynek a terhesség korai szakaszában van nagy jelentősége, mert segít a magzat agyának, gerincvelőjének kiépítésében. A gyümölcsben található folát elősegíti a sejtosztódást és a vérképzést, ez pedig különösen fontos a terhes kismamák számára.

Háziasszonyoknak a konyhában is kedvence az eper, hiszen igazán változatosan elkészíthető. Kiváló krémlevesnek. szilva helyett tehetjük a gombócba, vagy akár túrógombócba, torták ízesítésére is kiválóan alkalmas, legyen az gyümölcstorta vagy éppen joghurtos krémtorta. Időhiányban szenvedőknek ajánlható az egyszerű, de annál nagyszerűbb eperkrém elkészítése.

Télire is elraktározhatjuk az eper utolérhetetlenül finom ízét, ha fagyasztóban tároljuk, vagy a bátrabban vállalkozhatnak akár az eperlekvár illetve az eperbefőtt elkészítésével is. Megéri, hiszen így télen is élvezhető lesz ez a különleges csemege.