Június 4-én töltötte volna be 51. születésnapját Kolonics György, kétszeres olimpiai bajnok kenusunk.

A kiváló olimpikon 1972. június 4-én látta meg a napvilágot. Az ifjú Kolonics György a Budapesti Spartacusban kezdett kenuzni, még fiatalon a Csepel SC-hez igazolt és haláláig ennél a klubnál maradt. Először az 1991-es világbajnokságon képviselte Magyarországot, és kenu négyesben ötödik és hatodik helyezést ért el. Az 1992. évi nyári olimpiai játékokon Barcelonában ötödik és hetedik helyezést ért el kenu kettesben Pálizs Attilával.

A következő 3 olimpiáról már érmekkel távozhatott: Atlantában C2-es kategóriában Horváth Csabával 500 méteres számban arany-, 1.000 méteren bronzérmet szereztek. 1999-ben nem tudta magát a Vb-re kvalifikálni, ezért az egyéni számokra koncentrált, és ekkor érte el talán pályafutása legszebb eredményét: a Sydney-i olimpián 500 méteren bajnok lett. 2004-ben az immáron nála fiatalabb Kozmann Györggyel indult párban az athéni játékokon, ahol 1.000 méteren bronzérmet szereztek. Ezenkívül még 15 világbajnoki cím, további 13 világbajnoki érem, 3 Európa-bajnoki cím és további 9 EB-érem mutatja versenyzői kvalitásait.

Váratlanul, edzés közben halt meg, valószínűleg szívmegállás miatt, 2008. július 15-én, 24 nappal a 2008-as nyári olimpia előtt. A párosban ezért Kozmann Györggyel Kiss Tamás indult és óriási meglepetésre a harmadik helyet tudták megszerezni. Azon az olimpián minden kajak-kenusunk gyászszalagot viselt a sportoló emlékére.

Borítókép forrása: Nemzeti Örökségek Intézete