1998-ban jött létre az Európai Központi Bank (EKB), ami az euró koordinálását és kezelését hivatott végezni. A 25 éves forduló kapcsán adott interjút a Kossuth Rádió Felfedező című műsorának Matolcsy György jegybankelnök, és a beszélgetésben érintették az euró magyarországi bevezetésének lehetőségét is.

„A mi álláspontunk az, hogyha elérjük az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjének közel 90 százalékát, akkor már érettek leszünk az euróra” – mondta Matolcsy, aki úgy látja, hogy ezt 2030-ra tudja elérni Magyarország.

Az euró bevezetése óta eddig 20 ország vezette be az eurót, vannak olyanok, akik ezt túl korán tették, például a görögök, Szlovákia is eléggé elkapkodta az euró zónába történő belépést, a gazdaságukat meg is viselte, mert nagyot esett vissza a euró zónába történő belépésük után.

11 ezer milliárd forintnál nagyobb összeget bocsátott a MNB a magyar gazdaság rendelkezésére, ez a döntés a közeljövőben 10 százalékos gazdasági növekedést hozhat, és Matolcsy meglátása szerint nem tehették volna, ha az ország az euró zónához tartozik.

Magyarország pénzügyminisztere, Varga Mihály pénzügyminiszter tavaly októberben arról beszélt, hogy most már gondolkodni lehet a belépésen az ERM 2-es árfolyamrendszerbe, viszont Varga Mihály akkor azt is elárulta, hogy a kérdés jelenleg nincs a kormány napirendjén. Pedig az ERM 2-re az euró bevezetésének előszobájaként tekintenek.

Forrás: telex.hu

A telex.hu teljes írását IDE kattintva tudja olvasni.