A Greenpeace Magyarország által megrendelt és ma reggel részlegesen ismertetett közvéleménykutatás eredménye szerint a magyarok közel kétharmada ellenzi, hogy újabb akkumulátorgyár épüljön Magyarországra.

A kormány erőltetett, környezetpusztító iparosítási törekvéseit nem támogatja az ország lakossága. Az akkumulátorgyárak építését a megkérdezettek 62%-a ellenezte. Az is kiderült, hogy a válaszadók összesen 72%-a támogatna energiatakarékossági és energiahatékonysági, valamint megújuló energiaforrásokra alapuló fejlesztéseket.

Az LMP is közleményt adott ki a témában, eszerint ideje, hogy a Fidesz-kormány meghallja a magyar emberek szavát, és tiszteletben tartsa a döntésüket. Ezért kezdetett országos népszavazást az LMP, hogy azonnal tudjanak dönteni a lakosok a kérdésről, ezt azonban a tegnapi napon az NVB leszavazta.

„Nem véletlen, hogy a magyar emberek bizalmatlanok a hazánkba települő giga akkumulátorgyárakkal szemben, hiszen a már működő gyárak tervezése és kivitelezési folyamata, valamint a működésük is folyamatos titkolózás és információ visszatartás mellett mind a hatóságok, mint a kormányzat részéről, nem beszélve a hiányos környezetvédelmi vagy katasztrófavédelmi vizsgálatokról. Az eddigi üzemi baleseteknek, vagy épp potenciális szennyezéseknek sem lett érdemi következménye a cégekre nézve, ahogy a lakossági panaszokat sem kezelték. A legyengített, kivéreztetett hatóságok láthatóan nem tudják ellátni érdemben a feladatukat” – zárul a közlemény.