A pogácsának rengeteg változata ismert

Ha azt mondom pogácsa, bizonyára mindenkinek eszébe jut valamilyen íz, megjelenik a képzeletében egy kép, amely vélhetően egy kerek, általában sós péksütemény. Ennek a pékárunak rengeteg változatát ismerjük, vásároljuk, készítjük. A háziasszonyok nagy részének meg van a legjobb receptje, amit a család szeret.

Ma már boltokban pékségekben is egyre többfélével találkozhatunk, ezekben az üzletekben többnyire a vajas, sajtos, tepertős, krumplis változatok gyakoriak különböző méretekben, de fagyasztott állapotban, nyersen is számos helyen megtalálhatóak. Az áruk a mérettől és az ízesítéstől is függ, van ahol darabra, máshol kilóra adják. Léteznek helyek, ahol helyben sütik, a különféle fagyasztott termékeket. Természetesen a saját magunk által sütött sütemény olcsóbb és vélhetően sokkal finomabb is.

„A lexikon szerint a pogácsa karika alakú mintával kiszúrt, gyors tűz mellett kisütött tésztasütemény.”

A szakácskönyvekben, internetes portálokon rengeteg pogácsa receptet találhatunk, akár élesztős, sütőporos, vagy szalalkális verziót is keresünk. Az ízesítés nem csak a „megszokott” lehet, mert egyre kedveltebb a túróval készített, a medvehagymás, kolbászos, sonkás vagy egyéb más összetevővel gazdagított sütemény. Szinte csak a képzelet szab határt a különféle ízesítéseknek.

A lexikon szerint a pogácsa karika alakú mintával kiszúrt, gyors tűz mellett kisütött tésztasütemény. Gondolom erre most sokan felkapják a fejüket, hisze ma már nem csak a kerek verziót készítik, de azért még mindig ez a gyakoribb.

Természetesen ma már édes „pogácsa” is létezik, bár sokan állítják, hogy nem az igazi, azonban ezeket a fajtákat is sokan készítik, mint például a diósat, vagy mézeset.

Medvehagymás pogácsával kapcsolatban itt olvashatja írásunkat.