Alapítvány viseli majd a Siklóson közművelődési díjnak és közterületnek is nevet kölcsönző Rédei Károly nevét. –írja a Siklósi Hírek.

Rédei Károly déd- illetve ükunokája azzal keresték fel a város önkormányzatát, hogy közösen munkálkodjanak az egykori pedagógus és köztiszteletben álló iskolaigazgató szellemi örökségének ápolásában. Mojzes Tamás alpolgármester kezdett tárgyalásokat, mely eredményeként körvonalazódott a Rédei Károly Alapítvány létrehozásának gondolata.

Az alapítvány célkitűzése, hogy Rédei Károly emlékének megőrzésével támogassa a helyi közművelődésben, oktatásban kiemelkedő munkát végző személyeket, szervezeteket, kiemelten a Rédei Károly Közművelődési díjjal kitüntetett kiválóságokat.

Rédei Károly 1852 január elsején született Baján, az Állami Tanítóképzőt is ott végezte el. 1883-ban költözött Siklósra, ahol 1887-től az iskola igazgatójaként tevékenykedett. Még ebben az évben alapította meg a város első nyomdáját, és kezdett a Siklós és Vidéke című hetilap szerkesztésébe. 1900-ban megalapította a polgári leányiskolát, miközben számos közéleti, közoktatás-szervezői és társadalmi szerepvállalásának tett eleget. 1901-ben elsőként adta ki Siklós monográfiáját Siklós jelene címmel. 1908 április 15-én tragikus hirtelenséggel hunyt el.

Forrás: Siklósi Hírek