Most már szinte minden városban megtalálható a legújabb plakátkampány terméke: óriási felirattal hirdeti a kormány, hogy az ellenzéki politikusok mind háborúpártiak.

Nem ez az első eset, hogy a kormány egyszerű mondatok plakátra helyezésével próbálja elérni, hogy az emberek megismerjék az álláspontját, még akkor is, amikor nincs kampányidőszak, ám ennyire neoprimitív megnyilvánulása talán még egyetlen alkalommal sem volt. Mindezt egy olyan időszakban, amikor az infláció hatalmas, az árak az egekben vannak, több nagyon fontos szakma bérrendezése nem megoldott, az államadósság rekordokat dönt. De úgy látszik, kampányra és propagandára ilyenkor is van pénz.

A Hvg véleménycikke e mellett rávilágít arra, hogy az a kormány terjeszti ezt a hirdetést,

  • amelynek külügyminisztere továbbra is mosolyogva kézfogós fotókat posztol az oroszok háborús bűneiért felelős Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel,
  • amelynek miniszterelnöke választási győzelmekor negatív kontextusban emlegette az ukrán elnököt,
  • amely súlyos milliárdokat fordított arra, hogy ne az oroszok agresszióját, hanem az az ellen foganatosított szankciókat ítélje el,
  • amelynek házi médiájában, többek közt az Origón rendszeresek a nyíltan Putyint támogató cikkek,
  • és amely folyamatosan sugallja, hogy részben Ukrajna felelős Magyarország gazdasági problémáiért.

Az már csak hab a tortán, hogy az ellenzéket háborúpártinak, saját magát pedig végtelenül békepártinak beállító kormány közvetlenül a kék hirdetések mellett a hadseregbe toborzó hirdetéseket is elhelyezett ugyanezekben a lapokban.

Borítókép forrása: Telex