A fagylalt kedvelt nyári édesség, mely a forró napokon felfrissíti a testet

„Az eperfagyi, eperfagyi, hű, de finom, édes is, meg hűvös is az ajkaimon. Finom a citromos, még jobb a kókuszos, oly jó egy nagy kosár fa-a-agyi.” énekli vidáman Kovács Eszti a sokak számára ismert dalban. A fagylalt kedvelt nyári édesség, mely a forró napokon felfrissíti a testet. De honnan is származik? Ma már úgy tudjuk, hogy több mint 5000 évvel ezelőtt Kínában készítettek egy hóból, tejből és gyümölcsből összekevert édességet, amely a fagyi ősének tekinthető. Ámbár az első, a maihoz leginkább hasonlító édességet egy palermói mester készítette az 1600-as években. Magyarországra először a 18.században került be a nyalánkság. És a század végén már egy szakácskönyvben is megtalálható többféle recept. -írta meg a sumidmagazin.hu.

Mára már rengeteg féle fagylalt kapható, az alap ízek mellett, rengeteg, különböző fantázia néven, tej alapú és vizes alapú fagylalt, parfé, vagy sörbet is megtalálható a cukrászdák kínálatában.

„Magyarországra először a 18.században került be a nyalánkság és a század végén már egy szakácskönyvben is megtalálható többféle recept.”

Évek óta rendeznek versenyeket is és az „Év fagyaltja” cím is odaítélésre kerül. 2022-ben a vándor kupát egy balatonfüredi fagyizó, /Füredi Fagyizó/, „Szőke Zserbó” elnevezésű finomsága nyerte. Mentes kategóriában is egy Balaton parti cukrászda / Pingvin Fagylaltozó és Cukrászda, Balatonmáriafürdő nyerte el a legjobbnak járó címet, „Szilvás-Fekete-Tea” elnevezésű remekművével.

Mennyi fagyit esznek a magyarok? Egy 2020-ban megjelent újságcikk szerint a Amerikai Egyesült államok élen jár a fagylaltfogyasztásban, náluk 26 liter az egy főre eső mennyiség, de Új- Zélandon és Ausztráliában is tetemes mennyiség fogy. Európában, a finnek állnak az élen az évi 12-13 liter/fő fogyasztással, a magyarok jelentősen elmaradnak az évi 2-3 liter menyiséggel.

De nézzük, manapság mennyibe is kerül ez az édes nyalánkság. A cukrászdák adagolásai eltérőek, van ahol dekagrammra adják, van ahol gombócot és van, ahol gömböt mérnek. Egy azonban szinte mindenhol ugyanaz, az árak emelkedtek. Általában idén 500 forint körüli árakkal találkozhatunk, de van még olyan hely ahol 300 forintba kerül 1 gombóc.

Ezzel a témával már korábban is foglalkoztunk itt.