Júliustól a lakosság inzulinellátásában komoly fennakadásra kell felkészülniük a háziorvosoknak. A hír futótűzként terjed, mióta Takács Péter egészségügyi államtitkár június 26-án kelt levelében a háziorvosoknak a gyártás változásaira hívta fel a háziorvosok figyelmét. A levél a közösségi médiában történő terjedéséről a Pénzcentrum számolt be tegnapi írásában.

„2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről. Új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető” – olvasható a június 26-án kelt levelében, amelyet dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár küldött a háziorvosoknak.

Az egészségügyi államtitkár levelébe arra is rámutatott, hogy az akadozó ellátás kapcsán új szakorvosi javaslatra nincs szükségük a betegeknek, mert az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető számukra.

A háziorvosoknak a készítmények felírásakor azért némi gondot okozhat, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) termékhiány listáján már jelenleg is három human insulin hatóanyagú készítmény szerepel hiánycikként.

Az eredeti írást IDE kattintva olvashatja el.