Rendbe kell tenni Magyarországon a párt- és kampányfinanszírozást – mondta az Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja vasárnap a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Tetlák Örs kiemelte, hogy komplex, rendkívül átfogó javaslatcsomagot nyújtanak be a párt- és a kampányfinanszírozás rendbetételéről, valamit az állami propaganda betiltásáról. „A kiskapuk bezárására, a teljesen nyilvánvaló csalások megakadályozására szolgálnak a javaslatok, amelyeket ha a Fidesz leszavaz, akkor egyértelmű, hogy egy szót nem szabad komolyan venni a moralizálásukból” – jelentette ki a zöld politikus.

Az LMP javaslatcsomagjának alapvetései közül elsőként annak a kiskapunak a megszüntetését említette, hogy civil szervezetek mögé bújva folytassanak politikai entitások, politikai pártok közvetlen politikai és kampánytevékenységet. Tetlák Örs úgy vélte, nem az lenne a cél, hogy a civil szervezeteket kizárják a közéleti tevékenységből, de el akarják érni, hogy az egyértelműen a közhatalom megszerzésére irányuló törekvésekkel kapcsolatban legyen átlátható a finanszírozás. „Az ilyen politikai kampányoknál legyen ismert, hogy az mennyibe került, ki fizette az adott politikai reklámot, kinek a megrendelésére” – mondta.

Második elemként kiemelte, hogy a pártok pénzügyi beszámolóinak radikálisan meg kell változnia, továbbá szükség van részletes és nyilvános kampányszámlákra is.

Az LMP a fizetett állami és önkormányzati, a köztulajdonban álló gazdasági társaságok által megrendelt propagandát teljes körben betiltatná. Az állami, illetve a köztulajdonban álló cégek egyéb médiavásárlásait pedig piaci versenykörülmények közé kell szorítani – sorolta a politikus.

Tetlák Örs közölte, az LMP megalakulása óta követeli, hogy a párt- és kampányfinaszírozást az Országgyűlés helyezze új jogszabályi alapokra, eddigi javaslataikat a Fidesz azonban rendre „lesöpörte”. Sokatmondónak nevezte, hogy négy kétharmad sem volt elég ahhoz, hogy a vonatkozó, 1989-es évi törvény helyett újat alkosson az Országgyűlés.

„Amennyiben a Fidesz nem csak a saját propaganda céljaira szeretné használni a több mint három évtizedes jogszabály adta kiskapukat, akkor akár az őszi ülésszakon elfogadhatók lesznek majd az LMP javaslatai” – mondta Tetlák Örs, aki szerint a jelenlegi szabályozás nem az átláthatóságot szolgálja, hanem a Fidesz politikai céljait.