A mai Formula 1-es osztrák nagydíj nem hozott túl sok izgalmat: bár egy darabig úgy tűnt, hogy egy virtuális biztonsági autónak köszönhetően a Ferrarik versenybe lehetnek Max Verstappennel, végül a holland simán megnyerte a futamot és még a leggyorsabb kört is megszerezte a végén.

A futam során lévő bíráskodás már annál több visszhangot kapott: már az időmérő edzésen nagyon sok kört vettek el négykerekes pályaelhagyásért, a futamon pedig szintén sok pilóta kapott 5 másodperces időbüntetést leginkább a 9-es és a 10-es kanyarnál történő pályaelhagyásokért (volt pilóta, akit kétszer is büntettek emiatt). Ez felkavarta a sorrendet a futamon is.

Ám itt még mindig nem ért véget a történet. Az Aston Martin ugyanis óvást nyújtott be, mert szerintük az FIA nem vizsgált minden pályaelhagyást. Ezért a versenybíróság egyesével nézte meg az összes körben minden versenyző pályaelhagyásait, majd utólag szabott ki szankciókat.

Ennek megfelelően az alábbi büntetések születtek még a versenyt követően:

Sainz – 10 másodperc

Hamilton – 10 másodperc

Gasly – 10 másodperc

Albon – 10 másodperc

Ocon – 30 másodperc

Sargeant – 10 másodperc

De Vries – 15 másodperc

Tsunoda – 5 másodperc

A büntetések megváltoztatták a pontszerzők sorrendjét is. A dobogót nem érinti a változás, ugyanakkor a 4. helyen célba érő Sainz a 6. helyre esett vissza, az ő helyét Lando Norris, míg az 5. pozíciót Fernando Alonsot örökölte meg. A két Mercedes a 7-8. helyen helyet cserélt, a 10 másodperces büntetés miatt Russell Hamilton elé került. A 9. helyen célba érő Pierre Gasly pedig így pozíciót veszített Lance Strollal szemben, de az utolsó pontszerző helyet megtartotta.

Borítókép forrása: Gettyimages.com