Az egyedülálló és híres a napokban Pécsen megrendezésre kerülő VII. Zsolnay Fényfesztivál, amelyre az ország számos részeiről érkeznek érdeklődök, hogy megtekinthessék és átélhessék a rendezvény adta élményeket. A rendezvény idejére az esti/éjszakai órákra ingyenessé tette a pécsi Árkád a parkolást, hogy még több érdeklődőnek adhassanak lehetőséget a rengeteg látványosság megtekintésére.

Ingyenes parkolási időpontok:

  • július 06 – 07-ig (csütörtök-péntek) 21:00-07:00 óráig
  • július 08. (szombat) 21:00-08:00 óráig
  • július 09. (vasárnap) 19:00-07:00 óráig

A július 7-én, a pécsi Kodály Központban tartott hivatalos megnyitó után, meg is kezdődött a 2023-as, immár a hetedik Zsolnay Fényfesztivál.

Az elmúlt hét év alatt a Zsolnay Fényfesztivál Pécs ikonikus, nemzetközi elismertségű rendezvényévé nőtte ki magát. A pécsi fényfesztivált minden évben egyedi különlegességek jellemzik, idén Hollandiát látja vendégül a város a nemzetközi fókuszprogram kapcsán, így a látogatók holland fényművészek alkotásaival és utcaművészek produkcióival is találkozhatnak.

A fesztivál másik különlegessége 2023-ban a Kodály Központban látható alkotás: Luke Jerram GAIA című, bolygónkat ábrázoló hétméteres installációja az energiaválságra, a klímaváltozásra, a fenntarthatóságra hívja fel a figyelmet. Ehhez az eszmeiséghez kapcsolódik az UNICEF Magyarország Klímahősök programja fiataloknak szóló előadásaival, ahogy a fesztivál sok más fényalkotása is.

Nemcsak a fényfesztiválon, de az év minden napján fontos ez az eszmeiség Pécsnek. Pécsen egy európai projekt keretében éppen a klímasemlegességéért dolgoznak, és folyamatosan több zöld projekt megvalósítása folyik.

A megnyitón beszédet mondott Hollandia magyar nagykövete Désirée Bonis, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója Mészáros Antónia, és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője Hummel Márk.