Vasárnap ünnepelte születésnapját Fa Nándor, aki ötször vitorlázta körbe a földet

Fa Nándor Székesfehérváron született 1953 július 9-én. 11 éves korától birkózott, majd 17 évesen kajakozni, 1979-ben pedig vitorlázni kezdett.

Barátjáva, Gál Józseffel ketten építették azt a Szent Jupát nevű hajót, mellyel körbevitorlázták a földet. Ez volt az első alkalom, hogy magyarok neki vágtak ilyen nagy útnak. A vitorlás 31 láb hosszú volt és az út során kétszer fel is borultak, de szerencsére nem történt bajuk.

Később egy saját tervezésű, 60 láb hosszú hajóval vágott neki egyedül egy versenynek 1990-91-ben. Ezen a versenyen eltörött a hajó kormánya, de zseniális megoldással vissza tudott menni a kétezer kilométerre fekvő dél-afrikai Port Elizabeth kikötőbe. A javítás után folytatta és tizenegyedikként ért célba. Ezért a bravúrért szakmai különdíjat kapott.

1992-ben újabb versenyen, a Vendeé Globe-on indult, mely a világ legnehezebbnek tartott versenye, hiszen csak a rádiómeteorológiára hagyatkozva kell megtenni az utat, külső segítség és kikötés nélkül. A 36 ezer kilométeres távolságot 128 nap és 20 óra alatt sikerült megtennie.

Összesen ötször vitorlázta körbe a földet, ebből alkalommal egyedül.

1993-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének polgári fokozatát, Székesfehérvár díszpolgárává választotta. 1995-ben Sportdicsőség-díjat, 2004-ben a Nemzeti Sportszövetség Különdíját kapta. 2017-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztje kitüntetést vehette át majd, 2017-ben Magyar Örökség Díjat és Fair play életműdíjat kapta meg.

2017-ben februárjában jelentette be visszavonulását.