A recski kőbánya alatt lévő házakból hozott iszapmintát Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese az energiaügyi miniszternek.

Kanász-Nagy Máté szerdai, az Energiaügyi Minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján elmondta: a nemrég sárlavinával elárasztott recski házakból és azok kertjéből hozott iszapmintát emlékeztetőül hozta Lantos Csaba energiaügyi miniszternek és Koncz Zsófiának, a tárca parlamenti államtitkárának. Közölte, arra kívánja emlékeztetni őket, hogy Magyarországon a környezetvédelmi szabályok nem védik meg sem az embereket, sem a környezetet.

„A mintegy egy hónappal ezelőtti recski katasztrófához ugyanis hozzájárulhatott, hogy a recski Hunyadi utcától alig 200 méterre, az ott lévő házak feletti hegyen nyílhatott meg egy kőbánya” – mondta.

Kanász-Nagy Máté kijelentette: felmerül a gyanú, hogy a bányanyitás miatti beavatkozás a természetbe, a fák kivágása, a terület ledózerolása hozzájárult a katasztrófához. Szemtanúk szerint ugyanis a heves esőzések a bánya területéről sodorták le a hömpölygő sarat.

Az LMP üdvözli, hogy a kormányzat 500 millió forinttal segíti a károk rendezését, miután tucatnyi család lakhatása lehetetlenült el. Mindez azonban a fő problémát a politikus szerint nem oldja meg: azt, hogy Magyarországon senki sem lehet biztonságban. „Bárki kaphat a szomszédságába egy veszélyekkel járó akkumulátorgyárat vagy bányát” – jelentette ki.