A zárás előtti megnövekedett érdeklődés miatt az utolsó hétfőn is nyitva tart a pécsi Toulouse-Lautrec tárlat. Érdemes sietni, mert műtárgyvédelmi okokból legközelebb csak három év múlva lehet megtekinteni ezeket a képeket – írja közleményében a Janus Pannonius Múzeum.

Már csak tíz napig pillanthatunk be a 19. század végének bohém párizsi világába, július 23-án, vasárnap ugyanis bezárja kapuit a Toulouse-Lautrec világa kiállítás. A Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből válogatott száz különleges alkotás Budapest, Róma és Peking után érkezett a pécsi JPM Csontváry Múzeumba, és átfogó metszetét adja a francia művész litográfiai munkásságának. A párizsi éjszakák jellegzetes alakjai, a táncos mulatók, kabarék és a kor legnépszerűbb hírességei, a bordélyházak világának intim pillanatai, a színházak színpadi- és nézőtéri jelenetei, a barátok, kirándulások, közös vacsorák és a lóverseny jelennek meg. A kiállításon plakátok, könyv- és folyóirat-illusztrációk, borítótervek, színházi műsorok és szereposztások, kottacímlapok is bemutatásra kerültek..

Nem marad azonban sokáig nagyszabású kiállítás nélkül az épület, merthogy visszatérnek Csontváry Kosztka Tivadar Pécsett őrzött remekművei. Ráadásul jön velük még pár olyan ikonikus festmény is, amelyik most először lesz megtekinthető a Mecsekalján. A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria és a Janus Pannonius Múzeum közös Csontváry170 időszaki tárlata ugyanis a budapesti három hónapos kiállítás után augusztus 7-től a pécsi JPM Csontváry Múzeumban lesz megtekinthető.