A kormány kijelölt egy „beruházási területet” Pécstől néhány kilométerre, amely érinti Bicsérd, Kővágószőlős, illetve kisebb mértekben Kővágótöttös területét. A helyszínválasztás azért is érdekes, mivel ebben a térségben található Pécs egyik legfontosabb vízbázisa – mondta el sajtótájékoztatóján Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi országgyűlési képviselője.

A kormánypárti képviselők nem hajlandók tájékoztatást adni, emiatt egyelőre nem lehet tudni, hogy vannak-e konkrét beruházók vagy beruházási szándékok az újonnan kijelölt ipari park kapcsán. A helyiek csupán találgatni tudnak, nem kizárható, hogy valamilyen akkumulátoripari beruházást készít elő ezzel a kormány.

Keresztes korábban megkereste levélben Hoppál Pétert és Nagy Csabát, fideszes országgyűlési képviselőket, illetve Őri Lászlót, aki szintén fideszes színekben vezeti a vármegyei önkormányzatot. A kormánypárti politikusoktól személyes találkozót kért, ahol tájékoztatást adhatnak a Bicsérd melletti beruházási területtel kapcsolatban, azonban Keresztes nem kapott választ egyik fideszestől sem, mélyen hallgatnak a képviselők.

Egyelőre csupán egy „félcáfolatot” láthattunk csak a kormánypártiak részéről, amikor Kővári János Facebookon írt arról, hogy ő nem tud a környékre érkező akkumulátorgyárról. Azonban ennél sokkal erősebb cáfolat és biztosíték kell, hogy nem létesül Pécs közelébe ilyen üzem – magyarázta Keresztes László Lóránt.

Az LMP képviselője ezért arra kéri Őri Lászlót, hogy hívjon össze egy rendkívüli vármegyei közgyűlést, ahol a testület kimondja, hogy kell a befektetés, kell a munkahelyteremtés, kell a gazdaság erősítése Pécsen és Baranyában, de ez nem történhet meg a vízbázisok veszélyeztetésével, veszélyes akkumulátorgyárakkal, vagy más ehhez kapcsolódó üzemekkel.

Keresztes emellett még azt is elmondta, hogy hatodik alkalommal is megtagadta a kormány, hogy nyilvánosságra hozzák az országos akkumulátor stratégiát. A zöldek attól tartanak, hogy ebben a stratégiában az szerepel, hogy nagy mennyiségben tervezi a kormány, hogy Magyarországon a használt akkumulátorokat feldolgozzák majd rendkívül veszélyes eljárásokkal.