Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy még március 14-én tűz ütött ki a szigetszentmiklósi akkumulátor-újrahasznosítással foglalkozó üzemben. Akkor arról számoltunk be, hogy az egyik munkás olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban életét vesztette. 

Most azonban az Átlátszó közérdekű adatigénylésének köszönhetően kiderült, hogy valójában két halálos áldozata van annak a robbanásnak, ami még márciusban történt a szigetszentmiklósi akku-feldolgozóban. A márciusi esetben a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint műszaki hiba miatt tűz keletkezett az üzemben. A közleményben akkor az állt, hogy a helyszínen tartózkodó 18 ember elhagyta az épületet, közülük hárman megsérültek. Ezután jött a hír arról, hogy egy ember a kórházban meghalt és nyomozás indult.

Az Átlátszó a Pest Megyei Kormányhivataltól kért adatokat, amelyből az is kiderült, hogy az addig meg nem nevezett cég, amelynél a baleset történt, a dél-koreai tulajdonú SungEel Kft. Ezt a céget már többször büntették meg a hatóságok nem megfelelő biztonság miatt, például Bátonyterenyén is.

A megszerzett dokumentum szerint a balesetet egy darálógép felrobbanása okozta. A gép már korábban hibás volt, de a koreai szakemberek megjavították, így március 13-án újra üzembe helyezték. Másnap aztán eldugult és leállt, ekkor történt a baleset. A műszakvezető ugyanis szabadságon volt, ahogy karbantartó sem volt a közelben, így a vezető egy betanított munkásra bízta a gép takarítását. A munkás nem beszélt magyarul, de állítólag csinált már ilyet. A takarítás során aztán sarokcsiszolóval nyílást vágott rajta, ami robbanást idézett elő.

A robbanságban a munkás olyan súlyos égési sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően még aznap meghalt. Egy másik, szintén súlyos égési sérüléseket szenvedett dolgozó hosszas kórházi kezelés után, április 3-án a kórházban vesztette életét.

Forrás: 24.hu