Dr. Keresztes László Lóránt, az LMP országgyűlési képviselője és Dr. Kóbor József, az LMP önkormányzati képviselője mai sajtótájékoztatójukon arról beszéltek, hogy a Fidesz hátat fordított Pécsnek és Baranyának.

Július 10-én a kormány kijelölt egy beruházási területet Pécstől néhány kilométerre Bicsérd, Kővágószőlős, illetve Kővágótöttös területén azzal a szándékkal, hogy ipari parkot hozzanak létre. Ez nagy méretű mezőgazdasági területek átminősítésével jár, ráadásul itt található Pécs egyik legfontosabb vízbázisa is, ahonnan a város az ivóvízének egy részét kapja.

Keresztes elmondta, hogy a kormány akkumulátor stratégiájában célpontként szerepel Baranya és Csongrád is. Láthatjuk, hogy hétről hétre újabb akkumulátorgyárakat jelentenek be, így joggal merülhet fel a félelem a pécsi és baranyai emberekben, hogy az újonnan kijelölt beruházási területre esetleg akkumulátorgyárat akarnak építeni.

Az LMP képviselője szerette volna megtudni, hogy a kormány valóban akkumulátorgyárat tervez az újonnan kijelölt beruházási területre. Azonban a fideszes képviselők, Hoppál Péter és Nagy Csaba, illetve Őri László a Baranya Vármegyei Önkormányzat szintén fideszes elnöke nem volt hajlandó válaszolni Keresztes kérdéseire.

Egyelőre csupán annyit lehet tudni, amit Kővári János Facebook oldalán írt, hogy ő nem tud a környékre érkező akkumulátorgyárról. Azonban ennél sokkal erősebb cáfolat és biztosíték kell, hogy nem létesül Pécs közelébe ilyen üzem – szögezte le Keresztes László Lóránt.

Azzal kapcsolatban sem voltak túl közlékenyek a kormánypárti képviselők, hogy a Fidesz miért szavazza le minden alkalommal azokat az ellenzéki költségvetési módosító javaslatokat, amelyek több száz millió forintos plusz forrást biztosítanának Pécs és Baranya számára (erről korábban itt írtunk). Keresztes elmondta, hogy Barkóczi Csabától, a kormánypárt pécsi önkormányzati képviselőjétől viszont érkezett egy olyan válasz, hogy a helyi Fidesz nem támogatja a Karolina-külfejtés tájseb rekultivációját. Annak ellenére, a kormány által kötött megállapodás értelmében 2023-tól már az államnak kell részt vállalni ebben a feladatban.

„A helyi fideszes képviselők olyan szinten mennek szemben Pécs érdekeivel, hogy már a saját kormányuknak is ellentmondanak”

Kóbor József elmondta, hogy több magyar városnak is komoly problémát okoz, hogy a kormány nem adja meg az önkormányzatok számára a szükséges plusz forrásokat, ezzel rendkívül nehéz helyzetbe hozva például a helyi tömegközlekedést. Pécsen nagy szükség lenne erre a Tüke Busz kapcsán, hogy megszűnjön a cég folyamatosan növekvő hiánya és így fenn lehessen tartani a működését.

Kóbor azt is elmondta, hogy vannak olyan önkormányzati határozatok Pécsen, amik kimondják:

„nem akarunk uránbányát, nem atomtemetővel képzeljük el a jövőnket és akkumulátorgyárak ellen is születtek határozatok”

Az LMP önkormányzati képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy a pécsi közgyűlés által elfogadott határozatok csak a városra érvényesek, a városhatáron túlra már nem. Éppen ezt a problémát láthatjuk most, a kormány által kijelölt ipari park a város víznyerő területeit érintő részen található és nem tudjuk pontosan milyen beruházások érkeznek ide.

Keveset beszélnek arról, hogy miért is annyira kockázatos egy akkumulátorgyár. Az ilyen gyárak veszélyes vegyi üzemnek számítanak, a gyártáshoz felhasznált anyag egy dúsított érc, amit hatalmas mennyiségben kell beszállítani külföldről. Ebből rendkívül veszélyes, energia- és vízigényes eljárással állítanak elő akkumulátorokat. Ez hatalmas terhelést jelent a természetre – magyarázta Kóbor József.