Határérték feletti toxin tartalmú puffasztott rizskorongot hívott vissza a dm

Visszahívta a forgalomból a „dmBio málnás puffasztott rizskorongok, 8 hónapos kortól, 35 g” elnevezésű terméket a dm-drogerie markt Kft. határérték feletti aflatoxin tartalom lehetséges előfordulása miatt – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton az MTI-vel.    

A Nébih honlapján olvasható részletes információk szerint a 2024.06.04. minőségmegőrzési idejű, NL 157 gyártási számú terméket hívják vissza.    

A dm üzletek blokk nélkül is visszaveszik, akár bontott csomagolás esetén is az érintett termékeket – tették hozzá.     

Termék neve dmBio málnás puffasztott rizskorongok, 8 hónapos kortól, 35 g

Probléma jellege határérték feletti aflatoxin tartalom lehetséges előfordulása

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

Bejelentő: dm-drogerie markt Kft. (Törökbálint)

Termék megnevezése: dmBio málnás puffasztott rizskorongok, 8 hónapos kortól, 35 g

Probléma jellege: határérték feletti aflatoxin tartalom lehetséges előfordulása

Minőségmegőrzési idő: 04.06.2024.

Gyártási szám: NL 157

Kiszerelés: 35 g

A mikotoxinok különböző penészgombák által termelt másodlagos anyagcseretermékek, melyek elfogyasztva az állati és emberi szervezetre egyaránt toxikus hatást fejtenek ki. Közülük talán a legsúlyosabb problémát okozó mikotoxinok az Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus és Aspergillus nominus gombák által termelt aflatoxinok. Az aflatoxinok már nagyon kis mennyiségben is mérgező, májkárosító, rákkeltő, a sejtek örökítő anyagát és a szervezet védekezőrendszerét károsan befolyásoló vegyületek. Nagy mennyiségben gyors lefolyású, akut mérgezést is okozhatnak, melynek során a kialakuló súlyos májelégtelenség akár halálhoz is vezethet. Akut aflatoxin mérgezés elsősorban a fejlődő országokban fordul elő, ahol az éghajlat kedvez az Aspergillus fajok szaporodásának és a toxintermelődésnek. A fejlett országokban az akut aflatoxin mérgezés kockázata elhanyagolható, azonban a kis mennyiségű aflatoxin hosszú időn keresztül történő, rendszeres fogyasztása növelheti a máj krónikus gyulladásos és daganatos megbetegedésének valószínűségét, az immunrendszer gyengítése miatt pedig a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet csökkenheti. Különösen érzékenyek az aflatoxinokra a gyermekek, valamint azok, akik a hepatitisz B vírus által okozott májgyulladásban szenvednek. Az aflatoxinnal leginkább szennyezett termények az olajos magvak (pl. földimogyoró, pisztácia, gyapotmag, szárított gyümölcsök, fűszerek), kukorica. Az állatok szervezetébe az aflatoxin a takarmánnyal kerül be, legnagyobb mértékű kiválasztódással a tejelő tehenek esetében a tehéntejben lehet számítani. A lakosság védelmére számos élelmiszer és takarmány maximálisan megengedhető aflatoxin tartalmát Uniós jogszabály írja elő.

Az intézkedéssel kapcsolatos további információk elérhetőek a Nébih honlapján: https://portal.nebih.gov.hu/termekvisszahivas oldalon.

Forrás: mti.hu, portal.nebih.gov.hu