Pécsen például számos ingyenes családi programmal – köztük bábjátékkal, táncbemutatóval, koncerttel várják a pécsi városi ünnepség résztvevőit augusztus 20-án.

A pécsi ünnepi programokat szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. MTI-hez eljuttatott keddi közleményében azt írta: az események már délelőtt elkezdődnek a pécsi dóm közelében, a Sétatéren A kővé vált lakodalmas menet című bábjáték bemutatásával.    

A MaCseK pajtaszín előadása mellett ezen a helyszínen a délutáni órákban a Tárkány Művek zenekar ad koncertet, a város főterén pedig pécsi tánccsoportok tartanak bemutatót. A Széchenyi téren ezután a Csángálló zenekar játszik.    

A kenyéráldás ceremóniája délután öt órakor kezdődik a Sétatéren, majd a pécsi székesegyházban tartanak ünnepi szentmisét.    

Az este további részében a Széchenyi téren este hattól a Voisingers lép fel, majd tíztől az Ed Philips & The Memphis Patrol tart rockabilly partyt, míg a Sétatéren nyolc órától Szabó Balázs Bandája lép színpadra.   

A pécsi ünnepi programokról részletesen a www.pecsiprogram.hu/programok/augusztus-20-ai-programok-2023 weboldalon lehet tájékozódni.

Kozármislenyben a Városháza előtti térre várják az ünnepi műsorra a baranyai kisváros lakosságát és vendégeiket.

A kozármislenyi augusztus 20-i ünnepi műsorban fellép többek között Tallér Szabolcs, a kozármislenyi Józsa Gergely Néptánc Egyesület néptáncosa, aki egy nagyecsedi verbunkot fog eltáncolni, Benedekffy Katalin operaénekesnő, színművésznő. A köszöntőt dr. Biró Károly, polgármester mondja, az ünnepi beszédet dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselőtől hallgathatják meg.

Az új kenyeret megáldja és megszenteli majd Nagy Mariann, református lelkész és dr. Cziglányi Zsolt, római katolikus plébános.

Harkányban ünnepi szentmise veszi kezdetét augusztus 20-án, 10 órakor a Római Katolikus Templomban. 11 óra 15 perckor pedig a Szent István szobornál az új kenyér megáldásával folytatódik az ünnepnapi program. A Himnusz Nagy Gyula klarinétművész előadásában szólal meg 2023-ban, Baksai Endre polgármester ünnepi beszéde után pedig koszorúzás veszi kezdetét a fürdővárosban.

Mohács Város Önkormányzata az államalapításunk évfordulója és Szent István király tiszteletére tart augusztus 20-ai városi ünnepséget, amelynek programja: 16 órakor ünnepi testületi ülést tartanak a Városháza dísztermében, de oda csak meghívóval lehet belépni. 18 órakor ünnepi szentmise és kenyérszentelés lesz a mohácsi Fogadalmi Templomban.

Forrás: mti.hu