Éves alapon a második negyedévben 2,4 százalékkal csökkent a GDP Magyarországon, ami jelentősen alulmúlta a várakozásokat – írja a 24.hu. 2022 második negyedévében a magyar gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal elmaradt az előzőhöz képest, ezzel zsinórban negyedik alkalommal csökkent az adat.

A éves alapú 2,3 százalékos visszaesést mutató magyar adat a harmadik legrosszabb az egész EU-ban. Az Eurostat adatai szerint ennél csak a svéd és az észt gazdaság teljesített rosszabbul. Összességében viszont az európai gazdaság teljesítménye nőtt, az EU-ban 0,5 százalékkal volt nagyobb a GDP az idei második negyedévben, mint egy évvel korábban. 23 tagállamból vannak adatok, összesen 9-ben mértek visszaesést, köztük például Németországban is.

A legjobban az ír gazdaság teljesített, ott 2,8 százalékkal nőtt a GDP, a második helyre Románia került 2,7 százalékos növekedéssel, a harmadik pedig Ciprus és Portugália 2,3-2,3 százalékkal.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszer közleményben reagált a lesújtó adatokra, szerinte a háború és Brüsszel tehet róla, de ő visszapattanást vár az év további részében.