Bezár a Pécsi borvidéken működő Szabó Pince, ezt a pincészet vezetője, Szabó Zoltán jelentette be a borászat közösségi oldalán. Szabó nem finomkodott az okokat ismertetve, azt elsősorban a gazdasági helyzettel azonosítva.

A hosszúhetényi pincészet immár 19 éve örvendeztette meg a bor rajongóit újabb és újabb ízletes nedűkkel, de a jubileumi huszadik évet már nem éli meg. „Nem vagyok jó gazdasági szakember, igyekeztem a munkám minden elemét egyre jobban és körültekintőbben végezni, de amíg mondjuk tíz éve kijött a lépés és a matek, az ma már nem érvényes. Nem látok reményt se arra, hogy érdemi változás következne be belátható időn belül, sőt, ezért határoztam az elengedés mellett” – írja a posztban Szabó.

A borász számára a minduntalan növekvő adminisztrációs, bürokratikus terhek mértéke, a kényszerű digitalizáció fojtogatóvá vált, ezért döntött a zárás mellett. Ezután még a borkultúráról is írt, amelyre szerinte általánosságban is egy kudarcként kell nézni, hiszen egyre inkább csökken a fogyasztás és ezért a szőlők területe is.

Ha nem kell már a bor az embereknek, ez a kultúrkör, azt előbb-utóbb kénytelenek leszünk elfogadni, beletörődni a lejárt szavatossági időnkbe, a többségi akaratba, a mindent átható megúszós közönybe.

Szabó Zoltán állítása szerint „gazdasági migránsként” marad a szakmában, oldalát pedig meghagyja mementóként, hátha még szükség lesz rá.