Fábián Sára Ráhel a negyedik helyen végzett, ezzel olimpiai kvótát szerzett női légpisztolyban csütörtökön a bakui kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon

Csapatban Major Veronikával és Jákó Miriammal ezüstérmet nyert a bakui olimpiai kvalifikációs sportlövő-világbajnokságon.

    A magyar szempontból visszafogottabban sikerült férfi viadal után a női pisztolyosok küzdelme előtt lényegesen komolyabbak lehettek a magyar szakvezetés elvárásai. Gyakorlatilag mindhárom indulóban benne volt a fináléba kerülés és ezáltal az olimpiai kvótaszerzés esélye.
    A 119 fős mezőny tagjai két csoportban teljesítették az alapverseny 60 lövését. A magyarok közül az elsőben a két fiatal tehetség, a 21 éves Fábián és a 19 éves Jákó szerepelt. A kezdés utóbbinak sikerült jobban, 20 lövés után 196 körrel az élen állt. A folytatás azonban nem jól alakult a számára, több hibát is elkövetett és folyamatosan csúszott vissza, 572 körrel zárt és 26. lett. Közben az Egyetemi Világjátékokon,két hete mindkét egyéni versenyben ezüstérmes Fábián a 97 körös első tízes kezdése után két 95-ös sorozattal folytatta. Ezzel az élmezőny mögött volt, a verseny második felében viszont remekelt, 97, 98, és 96 kört lőtt, így végül 578 körrel a csoport harmadik helyén állt.
    Nagyon kecsegtető helyzetben volt, az elmúlt évek eredményei alapján az 578 kör szinte biztos fináléba jutást ígért. A második csoportban ugyanakkor sokan lőttek kiválóan és az élő eredménykövetés alapján egészen az utolsó negyedóráig a 10. helyen állt Fábián. Végül a riválisok rontásai miatt előrelépett és a hetedik helyen, összességében simán került be a legjobb nyolc közé.
    Nem sokon múlt, hogy Major Veronika is döntős legyen. A keszthelyiek klasszisa ugyanis gyengébb kezdés után szépen teljesített és 576 körrel zárt a tizedik helyen. Eredménye pedig megegyezett a nyolcadik dél-koreai Kim Bo Miével, de az ázsiai lövőnek – és a kilencedik osztrák Sylvia Steinernek – több belső tízese volt.
    A közép-európai idő szerint 14.45-kor kezdődő fináléba két olyan pisztolyos – a görög Anna Korakaki és a német Doreen Vennekamp – jutott be, akinek van már kvótája. Viszont Fábiánnak a többiek közül elég egyet megelőznie a négy kiosztásra váró párizsi hely egyikéért, mivel egy nemzetből csak egy lövő nyerhet kvótát a vb-n és a nyolc között két kínai pisztolyos szerepel.
    A csapatversenyt a magyar trió 1726 körrel zárta, amivel ezüstérmet nyert. A győztes kínaiaktól két körrel maradtak el Fábiánék, míg a bronzérmes irániakat kettővel előzték meg.
    „A csapatban nagyon bíztam előzetesen is, mert nagyon erős ez a hármas. Nagyon boldog vagyok, hogy ezüstérmesek lettünk” – idézte Major Veronikát a magyar szövetség. – „Az egyéniben maradt bennem egy kis hiányérzet, hiszen csak belső tízesekkel szorultam ki a fináléból. A verseny előtt mindenképpen bizonyítani akartam, hogy a legjobbak között vagyok. Ez végül is sikerült, hiszen tizedik lettem a 118 fős mezőnyben. Most már a sportpisztolyra koncentrálok.”
    Jákó Miriam a csapatéremnek ugyancsak örült, és az egyéni versenyével sem volt elégedetlen.
    „Az elmúlt időszakban érettségiztem, felvételiztem, a tanulással több időt töltöttem, mint a lövészettel, így meg lehetek elégedve ezzel az eredménnyel. Most szeretnék visszajutni köreredményben arra a szintre, ahol már voltam” – mondta a fiatal pisztolyos. – „Rengeteg munka vár még rám. A csapatezüstre pedig nagyon büszke vagyok.”

Forrás: MTI