A piacokon már felváltotta a dinnyét a csemegekukorica. Gyermekkorunk kedvelt csemegéje mindazok mellett, hogy nagyon finom, számos, kiváló élettani tulajdonsággal rendelkezik. A kukorica például gazdag antioxidánsokban, kiváló fehérjeforrás, rostokban gazdag, még a levelét és bajuszát is használhatjuk gyógyításra, rágcsálásának és a B1-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő módszer az agyi funkciók fokozására.

A kukorica az emberi szervezet számára olyan létfontosságú vitaminokat tartalmaz nagy mennyiségben, mint az A-, B1-, B2-, B3-, B6- és C- vitamin. A fontos vitaminok mellett a kukorica gazdag foszfor, kálium, kalcium, kén, folsav és magnéziumforrás. Itt szükséges megemlíteni, hogy a liszt érzékenyek is bátran fogyaszthatják a főtt, vagy akár a grillezett kukoricát is. Számukra a kukoricaliszt és a belőle készült kenyér, zsemle, kifli, pékáru jelenti a mindennapok megoldását.

A kukorica élettani hatásai közül kiemelkedik, hogy:

  • magas rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést,
  • immunerősítő,
  • az éhes ember legfőbb ismérve, hogy nagyon jó a laktató hatása,
  • fogyasztásával elodázhatjuk a fogszuvasodást,
  • székrekedést szüntet a magas rosttartalmánál fogva,  
  • csökkenti az aranyeres problémák kialakulásának kockázatát,
  • csökkenti a végbélrák kialakulásának kockázatát,
  • a kukoricaolaj csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását,
  • remek koleszterinszint csökkentő,
  • jelentős E-vitamin-tartalmával csökkenti a rák kialakulását,
  • vízhajtó hatású,
  • refluxos panaszok esetén fogyasszunk pattogtatott kukoricát, ugyanis csökkenti a gyomorsavat,
  • magas magnéziumtartalma az izomgörcsökön és a fáradtságon segít,
  • méregtelenítő hatású,
  • jelentős mértékben tartalmaz telítetlen zsírsavakat,
  • fogyasztásával kitolhatjuk az öregedést.

A kukoricaszemek tartalmaznak:

  • Káliumot, ami hozzájárul a megfelelő vérnyomás fenntartásához, és mindezek mellett még szabályozza a testünk vízháztartását.
  • Magnéziumot, ami biztosítja, hogy a szabad mozgást biztosító izmaink, és a szabad gondolkodást biztosító idegeink működőképesek maradjanak.
  • B-vitaminokat, amelyek az energia anyagcsere, valamint az aminosavak felépítéséért, szénhidrátok és zsírsavak lebontásáért felelnek.