Tavaly áprilisban érkezett a tragikus hír, hogy Pécs ikonikus alakja, a Kórház tér kedves, mindenki által kedvelt virágárusa, Jandó László elhunyt. Jandó László vagy ahogy sokan ismerték, Bukta, Pécs egyik legismertebb, legkedvesebb embere volt, 1963-ban született, 59 évesen hunyt el.

Halálát követően Pécs városa gyűjtést szervezett, abból a célból, hogy Jandó állandó helyén, a Kórház téren méltó emléket állíthassanak a mindenki által kedvelt virágárusnak. A közadakozásból finanszírozott tábla azóta elkészült, kihelyezéséről már korábban döntés született. A mai sajtónyilvános táblaavatáson elhangzott az is, hogy 72-en adtak bele összesen az elkészülésébe.

A Ferencesek utcája 41. szám alatt található épület falán avatták fel a mai napon az emléktáblát Péterffy Attila polgármester és Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő jelenlétében.

Péterffy Attila az eseményen elmondta, hogy Bukta nagyon szeretett olvasni és tájékozott volt a város életében. Legendás becenevét pedig az általa imádva szeretett női kosárcsapatnak szállított péksüteményekről kapta. „Úgy gondolom, egy város akkor élő, szerethető és teljes, ha vannak ikonikus arcai. Olyan egyéniségek, akik megtestesítik a település atmoszféráját. Jandó László ilyen ember volt” – mondta a polgármester.

Péterffy megköszönte az adományokat és külön kiemelte, hogy a művet egy helyi szobrászművész, Illa Gábor készítette.

Keresztes László Lóránt Jandó László családja nevében is szólt pár szót. A képviselő egy csokor virágot vitt az emléktábla leleplezésére.