Pigniczki Fanni a magyar ritmikus gimnasztika egyik legnagyobb sikerét elérve karikával bronzérmet nyert a Valenciában zajló olimpiai kvalifikációs világbajnokság első, szerdai versenynapján.    

Az olimpikon és Világjátékok-érmes magyar sportoló a selejtezőből 33,100 ponttal nyolcadikként jutott tovább, az esti fináléban azonban felülmúlta ezt és 34,050 ponttal lett harmadik.    

Pigniczkinek ez a hatodik világbajnoksága, és második alkalommal jutott szerenkénti döntőbe: tavaly nyolcadik lett szalaggal. Ez a sportág második magyar vb-érme: Patocska Mária ötven évvel ezelőtt szintén karikával lett harmadik helyezett hármas holtversenyben.  

Egyéni összetettben – ahol a legjobb 18 jut a döntőbe és a legjobb 14 szerez olimpiai kvótát – az MTK sportolója két szer után a kilencedik helyen áll.    

„Fanni óriásit versenyzett a vb első napján. Hihetetlenül büszkék vagyunk rá, de a világbajnokságnak nincs még vége. Nagyon szép sorozatot produkált az elmúlt években a tokiói kvótával, a Világjátékok-érmekkel, és az Egyetemi Világjátékokon elért győzelmekkel. Várjuk a folytatást” – idézi az edzőt, Lauber Zsófiát a magyar szövetség sajtóközleménye.    

A szerdai napot az orosz születésű, de német színekben versenyző Darja Varfolomeev két arany-, az olasz Sofia Raffaeli pedig két ezüstéremmel zárta.
    Eredmények,
    karika, világbajnok:

   Darja Varfolomeev (Németország) 35,750 pont
2. Sofia Raffaeli (Olaszország) 35,250
3. Pigniczki Fanni 34,050

    labda, világbajnok:
   Varfolomeev 35,800 pont
2. Raffaeli 35,200
3. Sztiliana Nikolova (Bulgária) 35,150

    A további program:
    csütörtök:

egyéni selejtező (buzogány, szalag) 9.30, buzogány döntő 21.00, szalag döntő 21.45
    péntek:
együttes kéziszercsapat selejtező (öt karika, illetve három szalag és két labda), egyben összetett döntő 16.00
    szombat:
egyéni összetett döntő 15.00
    vasárnap:
együttes kéziszercsapat, szerenkénti döntők, öt karika 16.00, három szalag és két labda 17.00

Forrás: mti.hu